Rastusa

Eko Park Novosti

Rastuška pećina zatvorena za turiste

Rastuška pećina, jedno od najposjećenijih turističkih mjesta u opštini Teslić je zatvorena

Eko-Park Novosti / 12. 10. 2015

Eko Park

Rastuška pećina, jedno od najposjećenijih turističkih mjesta u opštini Teslić je zatvorena.

Od avgusta ove godine nije organizovana nijedna posjeta pećini, a one koje su bile unaprijed dogovorene su otkazane. U opštinskoj Turističkoj organizaciji kažu da je za sve kriv Savo Marković iz ovog sela koji tvrdi da se pećina nalazi na njegovoj zemlji, te da samim tim polaže i pravo na pećinu. UTurističkoj organizaciji podsjećaju da je Vlada Srpske Rastušku pećinu zaštitila i proglasila za spomenik prirode u septembru 2012. godine kada ju je dala na upravljanje opštini Teslić.

- Opština Teslić je do unazad pola godine upravljala pećinom Rastuša bez problema, međutim unazad pola godine pojavili su se problemi vezani za postavljanje famoznog katanca nepoznatog lica. Opština Teslić je odstranila taj katanac, a onda smo došli u situacij uda se ponovo pojavi. Međutim, evo prije par dana na adresu opštine Teslić iz Ministasrstva unutrašnjih poslova Doboj došlo je obavještenje gdje gospodin Marković Savo priznaje da je postavio katanac na pećinu Rastuša sa tvrdnjom da se pećina nalazi u njegovom vlasništvu - izjavio je, za Elta 1 HD, Siniša Božić, direktor Turističke organizacije opštine Teslić.

Stojan Subotić iz Rastuše kaže da su tvrdnje Markovića laž. Ulaz u pećinu, tvrdi Subotić, u posjedu je njegove porodice koja nikad nije pravila slične probleme. Mještane je kaže sramota cijele situacije. Ne znaju šta da kažu turistima kada ih upitaju zbog čega je katanac na pećini. Zbog toga apeluju na svog komšiju da im više ne pravi probleme.

- Tu sam rođen u Subotićima, selo Osoje, graničim sa pećinom. Nas je deset Subotića, a sa nama graniče Velemir Marković i Savo Marković do samog ulaza je njihovo, a mi Subotići smo na samom ulazu. Ja tako od djetinjstva pamtim i ovaj čovjek što zaključava nije upravu, nije uredu jer ovo nije ni moje ni ničije već ovo je društveno. Želio bi da ovo bude kako treba, da ljudi dolaze, da dolaze ekskurzije, a ne da se zaključava. Ovo je sada iskočilo nešto posebno, ima podgovora. Ovo ono, taj čovjek nije loš čovjek - rekao je Stojan.

Sa ovim problemom Turistička organizacija upoznala je i nadležne. Pokucali su i na vrata opštine Teslić te zatražila njihovu pomoć.

- Zato smo i odobril itaj zahtjev da se utvrde imovinsko pravni odnosi odnosno gdje ta međa i na čijoj se parceli nalazi ulaz u pećinu i trenuto smo u rjesavanju tih odnosa. Tvrdite da nije na parceli Markovica. Po katastru nalazi se na parceli subotica - dodaje Boban Kuzmanović, stručni samostalni saradnik.

Iako smo pokušali da stupimo u kontakt sa Savom Markovićem iz Rastuše nismo uspjeli. Marković nije odgovarao na naše pozive tako da nismo saznali šta je ustvari cilj zaključavanja same pećine. Ostaje nepoznato i to do kada će pećina biti zakatančena, ali i ko će odgovarati te nadoknaditi štetu koja je zbog toga nastala.

Detaljnije u prilogu Elta 1 HD...

Izvor / srpskacafe

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme