Rastusa

Stojanović

Sveti Jovan KrstiteljSv. Jovan

Krsna Slava

20 Januar

Jovanjdan je, uz Nikoljdan i Đurđevdan, kod srpskog naroda jedna od najrasprostranjenijih slava. Jovan Krstitelj je krstio Isusa Hrista, a još se naziva i Pretečom jer je najavljivao dolazak Mesije. On je bio sin sveštenika Zaharija i Jelisavete, Bogorodičine rođake, a roditelji su ga dobili u poznim godinama života. Kao mlad otišao je u pustinju, živio je vrlo asketski, obučen u tuniku od kamilje dlake i hraneći se divljim medom i korjenjem, pripovijedao je potrebu moralne obnove posrnulog društva i življenja u skladu sa Božijim zakonima. Preteča je s ciljem pokajanja krštavao ljude u rijeci Jordan, govoreći „ja vas krštavam vodom, a za mnom ide onaj koji će vas krštavati Duhom Svetim i ognjem”.

Kada je Hrist došao na Jordan da ga Jovan krsti, Preteča je kleknuo pred njega i rekao mu: „Nisam dostojan ni obuću da ti svežem”, a Mesija je odgovorio: „Učini to, jer tako mora biti”. Na udaru Pretečinih kritika naročito se našao judejski kralj Irod, koji je živio u nezakonitoj vezi sa Irodijadom, ženom svog brata, i koji je zbog žestokih kritika utamničio svetog Jovana. Prilikom proslave Irodovog rođendana, Irodijadina kćerka Saloma je kao nagradu za izvedenu igru zatražila Krstiteljovu glavu na pladnju, čemu joj je Irod i udovoljio.

U kalendaru Srpske pravoslavne crkve, osim za Jovanjdan, pomeni ovom svecu se čine još i 7. jula, kada se slavi praznik Rođenje svetog Jovana Preteče - Ivanjdan i 11. septembra, kada je postradao - Usekovanje glave svetog Jovana.

Porijeklo prezimena Stojanović

Porijeklo Stojanovića je od Kolašina iz Gornje ili Donje Morače. Tad su se prezivali Janković. Stojan Janković, ubivši Turčina koji mu je htio oteti brašno i konja, a bježeći od zuluma i terora turskih osvajača, odlazi u Bosnu i mijenja prezime, daje ga po svom imenu Stojan-Stojanović da bi zametnuo trag. Odlazi tačnije u selo Vražalice kod Rogatice. Stojanov sin Mališa, odlazi u selo Buloge kod Rogatice, zaseok Gradina.(gine u Prvom svjetskom ratu), Mališa ima Jovana(gine u Drugom svjetskom ratu). Jovan ima Novicu- Novica i Alma Stojanović, sklapaju brak 10.08.1966., a 11.08.1966. dolaze u Rastušu da rade kao učitelji. Novica ima Slavišu i Natašu, a Slaviša se ženi ruskinjom Elenom i ima sina Darijana.(živi u Rusiji, Gelendžik, na Crnom moru). Eto otkuda Stojanovići u Rastuši. Šest koljena unazad: Darijan-Slaviša-Novica-Jovan-Mališa-Stojan. Možda će nekome biti zanimljiva I imena muških i ženskih potomaka do devetog koljena:

-otac, djed, pradjed, čukundjed, navrndjed,askurđel, kunđel, kurlebalo i sukurdov

-majka,baba, prababa, čukunbaba,navrnbaba, askurđela, kunđela, kurlebača i sukurdača

Stanovnici

ime otac muz mjesto telefon email
Novica Jovan
Alma Novica Rastusa
Natasa Novica Rastusa
Slavisa Novica Rusija
Elena Slavisa Rusija
Darijan Slavis Rusija

Slike

Prezime Slike
Prezime Slike

Ako zelite da vase slike i ime sa ostalim informacijama bude na listi vaseg prezimena molimo vas da nam te informacije posaljete na rastusa01@yahoo.com. Vase ime i ime vaseg oca ili muza ako ste udati u to prezime su obavezni a ostale informacije su po vasoj zelji. Ako saljete SLIKE, molimo vas da strogo napisete kojem prezimenu pripadaju. Npr. SUBOTICI / GORNJA PALANKA ili DAKICI / RIJEKA. Takodje ako znate porijeklo, imate napravljeno drvo zivota ili bilo sta ineresantno u vezi vaseg prezimena, slobodno javite. A ako pronadjete bilo kave informacije o vama a da vi to nezelite da bude na sajtu odmah prijavite. Puno hvala za vasu pomoc i veliki pozdrav.

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme