Rastusa

Eko Park Novosti

Pecina i turizam

Rastuška pećina sve privlačnija za turiste.

Eko Park Novosti / 09. 06. 2011

Pecina Rastusa

Ulaz u pecinu

Rastuška pećina u opštini Teslić, koja se po unutrašnjosti tigrastog oblika šare svrstava među tri u Evropi, sve više privlači turiste i speleologe, tako da se ove godine očekuje posjeta oko 20.000 gostiju, kao i da bude proglašena spomenikom prirode druge kategorije.

Predsjednik Ekološko-turističkog udruženja “Eko park” iz Rastuše Blagoje Radić rekao je da se istražuju minerali koji su stvorili takvu unutrašnjost pećina, što je prava rijetkost.“Rastuška pećina spada u red najvećih pećina u Republici Srpskoj i BiH, a po detalju tigrastog oblika šare, koju još imaju pećina kod Vićence u Italiji i pećina nedaleko od Pariza u Francuskoj, svrstava se među tri takve u Evropi”, ispričao je Radić i dodao da je u toku procedura da pećina bude proglašena spomenikom prirode.

Stručnjaci sa Univerziteta u Kembridžu, koji su prošle godine vršili istraživanja u ovoj pećini, prema riječima Radića, namjeravaju da nastave svoj rad od 4. jula. Istraživanja su provođena sa stručnjacima iz banjalučkog Narodnog muzeja i Zavoda za zaštitu spomenika i prirodnog nasljeđa. Pećina je popločana kamenom stazom i osvijetljena 350 metara, a trenutna prohodnost je blizu 700 metara. Međutim, tu se ne završava, na šta ukazuju tijesni prolazi. “U tom brdu ima šest pećina. Prije 15 dana speleolozi iz Banjaluke prvi put su ušli dublje u pećinu koja je nedavno otkrivena. Mi smo za nju i ranije znali, ali se moglo ući samo 30–ak metara, nakon čega se nailazilo na manje jezero. Speleolozi su to pregazili i ušli 156 metara u unutrašnjost. Kažu da se može ići i dalje”, priča Radić.

Radić je naveo da je podrška lokalne zajednice na promociji ove turističke destinacije opštine Teslić intenzivirana od prije dvije godine i istakao značajnu ulogu opštinske Turističke organizacije, ali i podršku koju daje Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske.

Rastuška pećina smještena je na 20 kilometara od Teslića, u Mjesnoj zajednici Rastuša. Istraživanja u pećini trajali su gotovo cijeli prošli vijek i još se analiziraju ti podaci. Najveća istraživanja obavljena su početkom 90–ih godina kada su stručnjaci iz Zemaljskog muzeja u Sarajevu pronašli više eksponata. Ivana Bubić, v.d. direktora Turističke organizacije opštine Teslić, kaže da se Rastuška pećina ucrtala na turističku kartu opštine Teslić kao veoma zanimljiva destinacija, na koju turisti dolaze u grupnim posjetama.

Predsjednik Mjesne zajednice Rastuša Saša Dakić istakao je veliki značaj Rastuške pećine i za Mjesnu zajednicu i za opštinu Teslić, kojom se proširuje turistička ponuda ovoga kraja, ali je ukazao da putna infrastruktura predstavlja najveći problem. “Problem predstavlja dva kilometra makadamskog puta prema pećini kojim mogu da prilaze samo automobili. Od opštine smo dobili obećanja da će u ovoj godini biti asfaltiran kilometar puta”, dodao je Dakić.

Na ovom području u toku su radovi na sporednom ulazu u Rastušku pećinu, a planirana je i izrada Regulacionog plana dijela pećine, parkinga i sanitarnog čvora. Rastuška pećina otvorena je za posjete od 15. aprila do 15. oktobra svakog vikenda od osam do 18 časova, a radnim danima prema potrebi, uz prethodnu najavu.

Napisao / Srna

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme