Rastusa

Novosti

U Vrućici osveštana crkva brvnara

Episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije osveštao je novosagrađenu crkvu brvnaru u teslićkom naselju Vrućica

Novosti / 30. 08. 2012

Novosti

Episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije osveštao je novosagrađenu crkvu brvnaru u teslićkom naselju Vrućica posvećenu Uspenju Presvete Bogorodice - Velikoj Gospojini. Vladika Vasilije je u obraćanju prisutnim vjernicima rekao da će se u novosagrađenoj crkvi molitvama i vapajima Presvetoj Bogorodici prizivati ime Božije zarad blagoslova i upućivanja na "pravu" stazu života.

"Molimo se Bogu da više nikada ne bude rata, da ne idu ljudi na ljude i da se nevina hrišćanska i uopšte ljudska krv nikada više ne lije nego da zavlada sloga, mir i jedinstvo među narodima", istakao je vladika Vasilije.

On je naveo da su Vrućica i okolna sela od davnina bili temelj srpske pravoslavne duhovnosti i svetosavskog življenja.

Kum crkve Niko Bubić rekao je da ga kumovanje svetinji duhovno upotpunjuje i čini srećnim, te da je ovo veliki dan za njega i njegovu porodicu.

"Čast mi je i veliko zadovoljstvo što sam proglašen vječitim kumom ove stvetinje. To mi je bila velika želja i eto, Bogu hvala, na radost moju i moje porodice tako se i desilo", rekao je Bubić, koji je došao iz obližnje Žarkovine.

Crkva brvnara u Vrućici sagrađena je na mjestu prvobitne bogomolje koja, po predanjima, datira iz 1642. godine.

Sveštenik vrućičke parohije, protojerej-stavrofor Dalibor Đekić, pojasnio je da je tadašnja crkva sagrađena u toku jedne noći jer turske vlasti i travnički vezir nisu dozvoljavali da Srbi grade velike bogomolje već samo onolike kolike se mogu napraviti za jedan dan.

Crkva je, dodao je sveštenik Đekić, zadržala prvobitni izgled, dok su postavljena ulazna vrata sačuvana od prve crkve. "Vrata su stara skoro četiri vijeka. Uređena su i zaštićena od propadanja, a brava koja je stara 370 godina i danas funkcioniše", rekao je otac Dalibor.

Crkva u Vrućici posvećena Uspenju Presvete Bogorodice nalazi se neposredno pored parohijskog hrama Svetih apostola Petra i Pavla. Izgrađena je najvećim dijelom prilozima vjernika, a doprinos je dala i opština Teslić.

Načelnik opštine Savo Kasapović ocijenio je da će novosagrađeni hram, zbog svoje prošlosti, zasigurno upotpuniti vjerski turizam na području lokalne zajednice.

"Ovo je zaista lijep primjer i čestitam Vrućičanima što su rekonstruisali staru crkvu. S obzirom da opština Teslić ima aspiracije da i dalje ulaže u turizam, ovim objektom se zasigurno upotpunjava turistička ponuda opštine", smatra Kasapović.

Blagoslovom vladike Vasilija svakog petka će u 18.00 časova u novoj crkvi brvnari biti služen moleban Presvetoj Bogorodici.

Napisao / teslic.ba

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme