Rastusa

Novosti

Velike štete zbog suše

Suša je nanijela velike štete ratarima, pčelarima i voćarima u Tesliću

Novosti iz okoline / 04. 09. 2012

Novosti

Nepovoljne vremenske prilike prethodnih mjeseci, a posebno suša, nanijele su velike štete ratarima, pčelarima i voćarima u Tesliću, potvrđeno je danas Srni u teslićkom Udruženju poljoprivrednih proizvođača "Poljotes". Iz Udruženja ističu da su već sada vidljive posljedice suše, jer je prinos skoro svih kultura umanjen, dok je najviše stradao kukuruz, gdje će rod biti umanjen i do 70 odsto.

U "Poljotesu" naglašavaju da je kukuruz dominantna poljoprivredna kultura, zasijana na oko 4.500 hektara teslićkih oranica, te da je berba na nekim parcelama počela, što se nikada nije desilo.

"Na području ove opštine sjetva se odvija, uglavnom, na individualnim parcelama, pa nema izgrađenih sistema za navodnjavanje, a za ozbiljnije projekte kojim bi se riješio ovaj problema nema novca", poručuju iz Udruženja.

U ljetnim mjesecima veći broj teslićkih mjesnih zajednica nema vodu ni za domaćinstva, jer većina potoka, rječica i bunara presuši, pa nema vode ni u bazenima lokalnih vodovoda.

U takvim okolnostima, tvrde u "Poljotesu", pored toga što je umanjen rod kultura, prisutno je i sušenje stabala u voćnjacima, a nije pošteđen ni stočni Fond.

Stočari iz čečavskog kraja, Rastuše, Radnje i još nekih sela koja su najviše pogođena nestašicom vode prodaju stoku.

"Značajne iznose novca teslićki ratari uložili su u pripreme i obradu parcela, u mineralna đubriva i zaštitna sredstva, a prihodi su skromni", ističu u Udruženju.

Dragomir Pavlović, predsjednik sekcije malinara, koja djeluje u okviru "Poljotesa", rekao je da je lošu godinu imalo i oko 40 teslićkih malinara, jer je suša uništila polovinu roda.

Pčelari će, takođe, imati loše rezultate, jer su česte kiše proljetos spriječile pčelinja društva da iskoriste vegetaciju, pa već treću godinu zaredom nema meda kod većine teslićkih pčelara.

"I sada, kada pčele treba da pripreme med zbog velike suše, livade i drugi predjeli su bez vegetacije, pa i drugi krug proizvodnje meda neće donijeti nikakav prihod", kažu u "Poljotesu".

U Udruženju naglašavaju da će se posljedice loših vremenskih prilika osjećati i narednih nekoliko godina, a da su ovogodišnji gubici u teslićkoj poljoprivredi milionski.

Napisao / teslic.ba

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme