Rastusa

Novosti

Neurologija ne radi, doktor je postao načelnik

Oboleli od raka i epilepsije u Tesliću očajni

Novosti iz okoline / 07. 12. 2012

Novosti

Služba za neurologiju Doma zdravlja u Tesliću pre dva meseca prestala je da radi jer je načelnik službe doktor Milan Milićević pobedio na lokalnim izborima za načelnika opštine Teslić.

Zbog toga najmanje stotinu hroničnih bolesnika i pacijenta s teškim neurološkim oboljenjima poput tumora na mozgu, epilepsije, vaskularnog šloga ili patološke migrene sada mora da na lekarske preglede iz Teslića putuje u 35 kilometara udaljeni Doboj.

Panika među bolesnicima

Jedan od nekadašnjih redovnih pacijenata novog načelnika opštine Milana Milićevića, koji je insistirao na anonimnosti, za Press RS kaže da su ga pre nekoliko dana medicinske sestre iz Doma zdravlja bukvalno najurile kad je došao da se javi na redovnu kontrolu.

- U prošli petak otišao sam u Dom zdravlja da se javim na kontrolu pošto su me danima pre toga mučile strašne glavobolje. Imam tumor na mozgu i godinama unazad sam pacijent doktora Milićevića. Međutim, kad sam od medicinskih sestara zatražio da me neko pregleda i prepiše bilo kakve lekove, kratko mi je saopšteno da od sada po lekarsku pomoć moram da idem u Doboj jer u teslićkom Domu zdravlja, otkako je doktor postao načelnik opštine, više ne radi služba za neurologiju - priča naš sagovornikOn dodaje i da je medicinske sestre pitao ko će da mu plati putovanja do Doboja i nazad, budući da je penzioner i da najmanje tri puta mesečno moram da idem na kontrole i kupujem lekove.

- Medicinske sestre su samo slegale ramenima i odgovarale da to nije njihov problem- priča ogorčeni Teslićanin.

Direktor Domu zdravlja u Tesliću Goran Grandić priznaje da je zbog zamene belog lekarskog odela za ono otmenije, s kravatom, doktor Milićević izazvao pravi haos u Domu zdravlja. Grandić je, međutim, odbio da za naš list prokomentariše pritužbe građana koji su zbog toga što nema zamene za Milićevića prisiljeni da iz svog džepa plaćaju put do najbliže neurologije, 40 minuta vožnje udaljene od Teslića. On je kratko naveo da ta priča "zalazi u političke vode" (?!).

- Zaista ne želim da komentarišem nešto što ulazi u domen politike. Ne bih želeo da se petljam u te stvari - kratko nam je poručio Grandić.

Novosti

Milan Milićević i Milenko Granulić


Na 50.000 stanovnika nema porodilišta

Iako u opštini Teslić, prema poslednjim podacima, živi više od 50.000 stanovnika, u Domu zdravlja još od 2002. godine ne postoji porodilište zbog čega je, u proseku, svake godine oko 400 trudnica iz Teslića prinuđeno da mališane na svet donosi u dobojskoj bolnici "Sveti apostol Luka".

- Ako uzmemo u obzir da u opštini Teslić postoje sela veoma udaljena od centra grada, a zatim tu uračunate i put do 35 kilometara, koliko ima do Doboja, veliki broj žena svake godine mora da pređe čak i do 100 kilometara kako bi stigle do najbližeg porodilišta. To je velika bruka za celi zdravstveni sistem - kaže za Press RS jedan od zaposlenih radnika u teslićkom Domu zdravlja.

Pacijenti nisu ostavljeni

S druge strane, predsednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić za Press RS kaže da sve češći slučajevi odlaska lekara na političke funkcije nanose nepopravljivu štetu zdravstvenom sistemu u Srpskoj. Posebno, ističe Granulić, što se u mnogim slučajevima radi o kvalitetnim stručnjacima koji nemaju adekvatnu zamenu u zdravstvenim ustanovama u kojima su radili pre dobijanja političkog angažmana.

- Upoznat sam sa problemom koji je zadesio neurologiju iz Teslića nakon što je doktor Milićević na lokalnim izborima u oktobru dobio načelnički mandat. Budući da se radi o kvalitetnom stručnjaku najveću štetu trpe pacijenti koji su prinuđeni da zdravstvenu zaštitu sada traže u drugim opštinama. Nadam se da će rukovodstvo teslićkog Doma zdravlja pronaći nekakvo rešenje kako pacijenti ne bi ispaštali - kaže Granulić.

Novi načelnik Teslića Milan Milićević za Press RS tvrdi da bi već za koji dan trebalo da dogovori način saradnje sa Domom zdravlja u kojem će, kako kaže, najverovatnije dva puta sedmično obavljati lekarske preglede.

- Preostalo mi je da sredim još neke poslove u opštini a onda ću videti na koji način je najbolje da nastavim obavljati lekarske poslove u Domu zdravlja. Najverovatnije je da ću dva puta sedmično kao neurolog raditi s pacijentima- poručuje Milićević.

Napisao / teslicdanas.net

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme