Rastusa

Novosti

Nema više mali zanatlija

Zanati kao sto su: kovačai, kazandžije, korpari, obućari polako izumiru

Novosti iz okoline / 11. 12. 2012

Novosti

Na području teslićke opštine brojni zanati, koji su decenijama služili za preživljavanje brojnih porodica i bili jedini izvor prihoda, postali su prošlost, a i onima koji još odolijevaju prijeti ista sudbina.

U objektima nekadašnjeg zanatskog centra danas su uglavnom kafići, ljekarske ordinacije, advokati, auto-škole, a od proizvodnje nije ostalo gotovo ništa, tek jedna krojačka radnja - kaže za Srnu Vid Marinković, obućar koji se ovim zanatom bavi više od 60 godina.

Na području teslićke opštine ne funkioniše ni Udruženje privatnih preduzetnika, koje je donedavno brojalo više od 1.000 članova, među kojima je bio znatan broj zanatlija različitog tipa.

Nekada je, kaže Marinković, Teslić bio prepun zanatskih radnji - obućarskih, kovačkih, vunovlačarskih...

"Sada više nema registrovanog kovača, kazandžije, vunovlačara, bojača tkanina, korpara, izrađivača sepeta...dok je od nekoliko časovničarskih radnji teško vrijeme preživjela samo jedna" - naveo je Marinković.

Nekada su zanatlije imale toliko posla da su redovi bili ispred svake radnje, a sada i oni koji nešto rade, iako su uglavnom bez konkurencije, od svog zanata teško preživljavaju.

"Imamo nekoliko obućarskih radnji u Tesliću, ali posla je vrlo malo. Obuću sada maltene niko ne popravlja, a ono što donesu i nije za popravku, jer je uvezena obuća uglavnom kineska, napravljena tako da se ne može popravljati" - priča Marinković.

Rijetki su i potkivači konja, a potpuno su nestali mehaničari zaprežnih kola.

Jovan Delić iz teslićkog sela Pribinić kaže da je on jedan od rijetkih, ako ne i jedini na području teslićke opštine koji još ima volove.

"Nekada je svako domaćinstvo imalo volove, a sada je sve spalo samo na moj jaram" - priča Jovan. On je dodao da posla ima, iako ljudi malo obrađuju zemlju, jer su seoska domaćinstva spala na stare i iznemogle.

Problem je kada se nešto pokvari na zaprežnim kolima, plugu, drljači ili sijačici, a nema ko da popravi, niti se mogu naći rezervni dijelovi.

Malo je i onih koji znaju da pletu sepete i korpe, pa će i taj zanat otići u prošlost.

Rade Livazović iz teslićkog sela Vitkovci, iako je poodavno ušao u devetu deceniju života, još plete sepete i izrađuje drške za lopate, sjekire i motike.

"Nema se to kome prodati, a i ono što se naručuje uglavnom je za ukrase i čuvanje od zaborava nekadašnje tradicije" - kaže Livazović.

Opština Teslić je prije tri godine izdvojila iz budžeta 50.000 KM za očuvanje starih zanata.

Od tih sredstava u nekim radnjama zaposleno je nekoliko mlađih zanatlija, ali ni to nije dalo neki poseban rezultat, jer je, osim svih teškoća koje prate ovu oblast, problem to što je robu teško prodati.

Napisao / teslicdanas.net

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme