Rastusa

Novosti

BiH: Nove lične karte od marta

Nove lične karte važiće deset godina, a za izdavanje građane će koštati 18 maraka

Novosti iz okoline / 25. 12. 2012

Novosti

Nove lične karte važiće deset godina, a za izdavanje građane će koštati 18 maraka, kaže Siniša Macan, direktor agencije za identifikaciona dokumenta i razmenu podataka.

BANjALUKA - Savet ministara BiH odlučio je da novi obrasci ličnih karata počnu da se uvode od 1. marta naredne godine, a početak izdavanja biće definisan aktom ministra civilnih poslova - rekao je, za "Novosti", Siniša Macan, direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmenu podataka (IDDEEA), sa sedištem u Banjaluci.

- U postupku izdavanja ličnih karata učestvuju lokalni organi - matični uredi i MUP, koji neposredno vode upravne postupke. Što se tiče pripreme za ovaj obiman zadatak, u RS je već implementiran zakon o matičnim knjigama i uspostavlja se elektronska evidencija. I u Federaciji BiH usvojen je zakon, ali očekujemo određene probleme jer se u ovom entitetu kaska sa elektronskom evidencijom.

ZLOUPOTREBE - Radimo na smanjenju rizika od zloupotreba novih ličnih dokumenata. Službenici koji izdaju lična dokumenta se pažljivo biraju i edukuju. Trenutno je na ovim poslovima angažovano više od 1.600 službenika. U BiH se lična dokumenta izdaju u deset kantonalnih MUP, Brčko distriktu i MUP RS, a matične knjige se vode u više od 140 opština. Dakle, u lanac identiteta uključeno je više od 160 institucija, koje imaju svoje zakonske odgovornosti sa uspostavljenim mehanizmima kontrole, rukovođenja i borbe protiv korupcije. Svi službenici IDDEEA svake dve godine prolaze bezbednosne provere - kaže Macan.

Određena je i cena novih ličnih karata, u iznosu od 18 maraka!

- Kod utvrđivanja ove cene Agencija je izvršila analizu troškova, ali i poređenje sa cenom istih dokumenata u okruženju. Tako ovi dokumenti u Hrvatskoj i Srbiji, koji se izdaju na pet godina, preračunato iz kuna i dinara koštaju 20, odnosno 26 evra. Naši građani u BiH će sada za novu ličnu kartu plaćati devet evra ili 18 maraka, a period važenja je punih deset godina. Podsećam da su građani BiH do pre tri godine znatno više izdvajali iz kućnog budžeta za dobijanje viza.

Kako će teći proces izdavanja novih ličnih karata?

- Zakonom o ličnoj karti nije definisan datum do kojeg građani moraju da zamene svoje lične karte, što je bila ranija praksa. Građani će menjati ovaj dokument po isteku važećih. To, praktično, znači da će punoletni umesto sadašnje dobiti novu ličnu kartu, koja ima bolju zaštitu, ali i one elemente koji se po njihovoj želji mogu uneti u ličnu kartu.

Savet ministara BiH utvrdio je i cenu zamene vozačkih dozvola u iznosu od 60 maraka?

- Vozačke dozvole će se menjati po isteku važenja, po već ustaljenom principu. I u ovom slučaju neće doći do većih gužvi na šalterima budući da će i ovaj proces, kao kod zamene ličnih karata, potrajati narednih deset godina.

Napisao / teslicdanas.net

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme