Rastusa

Novosti

Tata na porođaju za 50 do 500 KM

Očevi u Srpskoj koji žele da prisustvuju rođenju djeteta moraju da plate od 50 do čak 500 KM

Novosti / 11. 02. 2013

Novosti

Očevi u Srpskoj koji žele da prisustvuju rođenju djeteta moraju da plate od 50 do čak 500 KM, u zavisnosti od ustanove u kojoj njihovi mališani dolaze na svijet, zbog čega se mali broj njih odlučuje da u tom trenutku budu uz svoje supruge.

U Univerzitetskom kliničkom centru Banjaluka prisustvo porođaju je najskuplje, jer u ovoj ustanovi očevi moraju da izdvoje 500 maraka.

- Htio sam da prisustvujem trenutku kada mi se rađala kćerka, ali sam odustao kada su mi rekli da ću morati da platim 500 KM. Umjesto da motivišu očeve da i oni prisustvuju porođaju, oni uvode ogromnu cijenu - rekao je Branko Momčilović i dodao da roditelji ionako imaju ogromne troškove da opreme bebu.

U UKC Banjaluka ističu da je usluga prisustva supruga porođaju supruge komercijalnog tipa, te da je odluku o visini cijene donio Upravni odbor ove ustanove.

Dodali su da je interesovanje za ovu uslugu u porastu, a do sada su porođaju prisustvovala 34 oca.

Na Odjeljenju ginekologije Opšte bolnice “Sveti apostol Luka” u Doboju ističu da je ova usluga već šest godina dostupna, te da postoje posebni apartmani za tu namjenu, a oni očevi koji žele da budu tu kada njihova beba ugleda svjetlost dana, za to treba da izdvoje 50 maraka.

- Od prije dvije godine se plaća. Ta cijena se odnosi na boravak po danu, jer imamo poseban apartman i porođajnu salu ako muškarac želi da prisustvuje porođaju - rekao je portparol dobojske bolnice Ljubinko Đurić. Dodao je da je interesovanje očeva da prisustvuju porođaju bilo veće dok se nije plaćalo.

- U posljednje dvije godine, od kada se plaća, nema mnogo zainteresovanih. Imali smo bračne parove iz Bijeljine koji zakupe apartman kako bi otac mogao da dočeka svog nasljednika ili nasljednicu - ispričao je Đurić.

U porodilištu Doma zdravlja “Dr Jovan Rašković” u Mrkonjić Gradu omogućeno je očevima da prisustvuju porodu supruge, i za to nije predviđena novčana nadoknada.

Međutim, u toku prošle i ove godine, kada je rođeno oko 90 beba, u Mrkonjić Gradu nije bilo zahtjeva očeva da prisustvuju rođenju svoje bebe.

Porodilište Opšte bolnice u Zvorniku ne dozvoljava prisustvo očeva prilikom porođaja.

- Iz dosadašnje prakse nismo stekli utisak da su očevi uopšte zainteresovani za prisustvo porođajima - kažu u zvorničkom porodilištu.

Đudurović

Banjalučanin Dragan Đudurović prvi je muškarac koji je prisustvovao rođenju svoje kćerke i presjekao pupčanu vrpcu u porodilištu UKC u Banjaluci, u februaru prošle godine.

- Gledati kako tvoje dijete dolazi na svijet je zaista poseban doživljaj - rekao je tada Đudurović.

Napisao / dobojcaffe.com

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme