Rastusa

Novosti

Lapidarijum Regionalnog muzeja u Doboju

Za novo Arheološko pronalazište u Banji Vrućici kod Teslića, muzejski radnici u Doboju odlučili su da naprave kopije

Novosti / 22. 02. 2013

Novosti

Za novo Arheološko pronalazište u Banji Vrućici kod Teslića, muzejski radnici u Doboju u saradnji sa dobojskim vajarom i keramičarom Dragom Handanovićem odlučili su da naprave kopije. Radi se o tri stećka za koje se pretpostavlja da predstavljaju nadgrobne spomenike vojvode Momčila, njegove supruge , za koje se smatra da su živjeli između 13. i 16. vijeka , dok treći stećak ili kamena nadgrobnica navodno označava njihovu vladavinu, moć i bogastvo.

- Istorijske podatke vezano za to ko je sahranjen pod tim stećcima nemamo, ali je evidentno da je neko bio veoma imućan. Sama monumentalnost stećaka ukazuje na to, zatim motivi na stećcima kao što su motivi ruke, stopala ukazuje na vladarsku moć, izjavio je Nebojša Dragojlović, direktor Regionalnog muzeja u Doboju.

Prema riječima direktora dobojskog Muzeja, u cilju očuvanja ovih srednjevjekovnih nadgrobnica , koje su na našim područjima jedinstvene, u dvorište Zavičajnog muzeja u Doboju , odlučili da smjeste i ove nekropole.

- Prvobitna zamisao nakon dovoženja tih orginalnih, oštećenih stećaka bila je da izvršimo rekonstrukciju tih oštećenih dijelova međutim , pore fizičke zaštite željeli smo upravo da pošaljemo poruku javnosti na neophodnost i čuvanje ovih grobova prije svega. To su srednjovjekovni grobovi pa su specifikom naših prostora znači na planeti zemlji imaju samo na ovim našim prostorima i to je nšto naše što će se najvjerovatnije naći na svjetskoj Uneskovoj listi baštine, rekao je Dragojlović.

Da ovi stećci nisu samo materijalni oblici našeg nasleđa , nego da u sebi sadrže i duhovnu komponentu, svjedoče brojne legende, predanja , priče i živa sjedočanstva o njima. Kopije stećaka od natur betona uradio je poznati dobojski vajar i keramičar Drago Handanović. On je rekao da je prilikom izrade negativa ovih stećaka, koje je radio oko godinu dana, koristio posebnu tehniku, koja do sada nije primijenjivana u BiH za izradu nadgrobnih spomenika.

Izjava Drago Handanović :

- Zanimljivo je to da je ova tehnologija primijenjena prvi put a to je sitni zrnasti agregat , armirani beton koji je izliven direktno u negative koji su napravljeni u gipsu i armirani letvama i kudeljom.Tako da na radnim plohama u radionici smo dobili otiske potpuno vjerne.Kada smo na ovom prostoru izmjerili i udaljenost stećaka vidjeli smo da odgovaraju onom prostoru i da je identično kako se nalazi na nekropoli kod Teslića , izjavio je Drago Handanović.

Lapidarijum Muzeja u Doboju trenutno ima šest stećaka, od kojih su tri orginala i tri kopije.Pet je izloženo ispred Muzeja, a jedan je dio stalne izložbene postavke.Handanović koji se bavio izradom kopija srednjovjekovnih spomenika iz Teslića kaže da mu je to bio 15. Likovni objekat koji je smjestio u kako kaže dvorište svog grada, grada Doboja.

Video 1

Napisao / dobojcaffe.com

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme