Rastusa

Novosti

Kinezima 45 meseci za izgradnju TE Stanari

Predstavnici kineske kompanije "Dongfang ilektrik korporejšn" potpisali podizvođački ugovor sa čelnicima tri građevinske firme iz RS

Novosti / 27. 03. 2013

Novosti

Predstavnici kineske kompanije "Dongfang ilektrik korporejšn", kojoj je od strane investitora EFT "Rudnik" i termoelektrana "Stanari" poveren posao glavnog isporučioca opreme i izvođača gradnje Termoelektrane u Stanarima kod Doboja, u utorak su u tom mestu kod Doboja potpisali podizvođački ugovor sa čelnicima tri građevinske firme iz RS.

Kineskoj kompaniji od 21. decembra teče rok od 45 meseci za završetak ovog zahtevnog projekta, odnosno da do kraja 2015. investitoru izgradi i preda na upotrebu TE kapaciteta 300 megavata, sa planiranom godišnjom proizvodnjom od 2.000 gigavat-časova i godišnjom potrošnjom uglja od 2,3 miliona tona.

Činu zaključenja ugovora predstavnika kineske kompanije i domaćih preduzeća prisustvovala je i ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić, koja je posebno zadovoljstvo izrazila zbog realizavanog obećanja EFT da će tokom gradnje TE biti uposlena i domaća radna snaga.

- Ovaj čin je samo početak angažovanja domaćih radnika, jer će ugovori uskoro biti potpisani sa još nekoliko preduzeća, čime će posla biti za 1.250 radnika. EFT je primer i ostalim investitorima kako se treba odnositi na tom planu, a sve pohvale zaslužuju i za urednu dokumentaciju, koja je prethodila davanju odobrenja za gradnju i ekološke dozvole od strane nadežnog ministarstva - istakla je Golićeva na ceremoniji potpisivanja u novosagrađenoj upravnoj zgradi buduće TE.

Ona je naglasila da je to posebno značajno za ovdašnje privredne prilike i RS, najavivši da će 18. maja biti položen i kamen temeljac za energetski objekat, čime će praktično početi sklapanje Termoelektrane.

- Ukupno će u gradnju energetskog kompleksa biti uloženo 400 miliona evra, a za modernizaciju iskopa u pratećem Rudniku 150 miliona evra. Uverila sam se u podatke menadžmenta da već imaju otkrivenih šest miliona tona lignita, te da će do početka rada TE biti iskopanih deset miliona tona, što će biti dovoljno za četiri godine rada energetskog postrojenja - nije krila oduševljenje viđenim ministarka Golić.

Završne pripremne radove koja izvode domaća preduzeća nadgledaće 50 stručnjaka, angažovanih od strane "Dongfang ilektrik korporejšn".

Za njih, kao i ostale od ukupno planiranih do 400 kineskih radnika u Stanarima pripremljeni su objekti za smeštaj, a osim upravne zgrade urađeni su saobraćajnice i infrastruktura, takođe i mašinska i elektro radionica.

UGOVORI SA IZVOĐAČIMA

"Dongfang ilektrik korporejšn" je u utorak ugovore za izvođenje dela građevinskih i elektro radova potpisao sa dobojskim "Građ-prometom", bijeljinskim "Perić kompani" i "Kors" iz Laktaša. - Pored njih, na pripremi i izgradnji objekata za potrebe TE iz obima radova investitora EFT "Rudnik i Termoelektrana Stanari" angažovana su i domaća preduzeća "Eling" i "Graditelj" iz Teslića, "Gradip" iz Prnjavora i "Elnos" iz Banjaluke - kaže za "Novosti" tehnički direktor TE Savo Mirković.

Napisao / novosti.rs

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme