Rastusa

Novosti

Cerovac uništio fabriku pa je tuži

Predsjednik Upravnog odbora Fabrike obuće Teslić (FOT) Dragan Cerovac, nakon što je uništio tu fabriku hipotekarnim kreditima datim 2006. godine firmi „Servis Vidović“ iz Banjaluke, za to je optužio bivše članove UO i direktora FOT-a

Novosti / 01. 04. 2013

Novosti

Predsjednik Upravnog odbora Fabrike obuće Teslić (FOT) Dragan Cerovac, nakon što je uništio tu fabriku hipotekarnim kreditima datim 2006. godine firmi „Servis Vidović“ iz Banjaluke, za to je optužio bivše članove UO i direktora FOT-a Savu Anteševića, Milivoja Cvijića, Miru Arsenića i Dušana Dušanića.

Oni su u novoosnovanoj firmi „Verdi“ zadržali proizvodnju FOT-a i zaposlili skoro sve radnike te fabrike.

Iz dokumenata, koji su u posjedu „Glasa Srpske“ i koje su objavili još 2010. godine, vidi se da je Cerovac 18. avgusta 2006. godine potpisao odluku kojom odobrava upis hipoteke nad imovinom FOT-a u korist NLB Razvojne banke po osnovu dva kredita u iznosu od po 300.000 firmi „Servis Vidović“.

Ti krediti nisu vraćeni, na internet sajtu Privredne komore RS uskoro se pojavio oglas za prodaju zemljišta i poslovnih prostora FOT-a po cijeni od 1,5 miliona KM. Oglas je, najvjerovatnije, dala NLB Razvojna banka.

FOT je danas mrtvo preduzeće, nema zaposlenih radnika, ali Cerovac je i dalje predsjednik UO, a direktor je Mićo Blažanović.

Da bi sve opisane mahinacije bile prikrivene, FOT u decembru 2006. godine tuži Anteševića i ostale da su oštetili FOT osnivanjem firme „Verdi“ kojoj su pod zakup date prostorije FOT-a. Osnovni sud ih proglašava krivima za zloupotrebu ovlašćenja i kažnjava sa po 1.000 KM.

Sud je zanemario sva dokumenta i dokaze koji govore o katastrofalnom poslovanju FOT-a i uspješnom radu firme „Verdi“, koja je zaposlila i spasila 150 radnika FOT-a.

U odluci UO FOT-a iz 2004. godine istaknuto je da se s ciljem rješavanja problema i sprečavanja daljih gubitaka FOT-a dio preduzeća od 3.000 metara kvadratnih sa opremom izda pod zakup „Verdiju“ pod uslovom da prime još 80 radnika uz obezbjeđenje svih prava po osnovu rada.

Bivši radnici FOT-a kažu da su danas od fabrike ostali samo goli zidovi, što je, ističu, Cerovac postigao i zatvaranjem fabričkih kapija ispred radnika i malverzacijama s Vidovićem. Kažu da je zakupoprimac „Verdi“ po tom osnovu pretrpio veliku štetu, kao i zbog nekoliko poplava, te da se danas nalazi na drugoj lokaciji.

Pozivajući se na presudu Osnovnog suda, kojom su Antešević i ostali proglašeni krivima za zloupotrebu ovlašćenja, FOT pokreće novu tužbu.

Iako je Cerovac omogućio Vidoviću da podigne 600.000 KM kredita, koje nikad nije vratio, a NLB Razvojnoj banci rasprodaju FOT-a za 1,5 miliona KM, on danas za štetu tuži Anteševića i ostale tražeći im 200.000 KM.

Antešević za „Glas Srpske“ kaže da dok je on bio u UO FOT nijedna odluka nije donesena na štetu te fabrike.

- Ali kad su gubici dostigli četiri miliona KM, radnike je preuzela „Verdi“, čime je zaustavljeno negativno poslovanje FOT-a. Zakupodavci Cerovac i Blažanović stalno su na sve načine ometali rad „Verdija“ – kaže Antešević.

Iz bilansa rada za period od 2002. do 2006. godine, kad su Antešević i ostali tuženi bili u FOT-u, vidi se da je fabrika poslovala uspješno.

Blažanović za „Glas Srpske“ kaže da iz NLB Razvojne banke još nije stiglo nikakvo obavještenje da je aktivirana hipoteka nad imovinom FOT-a.

- Tražiću da se ta hipoteka skine, jer ti krediti nisu realizovani, a i ako jesu, možda ih je Vidović vratio. A možda je Vidović podigao samo jedan kredit u iznosu od 300.000 KM. A tužilaštvo i sud su jako loše odradili svoj posao o pitanju spora koji smo pokrenuli protiv Anteševića i ostalih – kaže Blažanović.

On dodaje da su „Antešević i ostali osuđeni na simbolične kazne“, ali dodaje „da mu je najbitnije da su osuđeni radi daljih sudskih postupaka“.

Cerovac je bio zaposlen u Direkciji za privatizaciju RS, a zatim u Investiciono-razvojnoj banci RS. Zbog namještanja privatizacija i kupovina akcija u oktobru 2009. godine otpušten je iz IRB-a RS.

Bio je uhapšen zbog malverzacija u firmi „Medicinska elektronika“. Bio je član UO u četiri Vidovićeve firme i predsjednik Skupštine akcionara preduzeća „Građa“.

FOT je izgrađena osamdesetih godina prošlog vijeka, zapošljavala je oko 200 radnika, a radila je i u ratu. Fabrika je potpuno zamrla 2006. godine.

Odluka

Osnovi sud u Tesliću zanemario je i odluku UO FOT-a od 11. oktobra 2004. godine koju je potpisao predsjednik UO Milivoje Cvijetić i koja je u posjedu „Glasa Srpske“.

- Dio FOT-a, koji je izdat pod zakup i formirana firma „Verdi“ funkcioniše dobro, zapošljava 70 radnika FOT-a i izvršava sve obaveze iz ugovora o zakupu. Drugi dio od ukupno 92 radnika u FOT-u veoma su ugroženi, jer ne rade i nemaju nikakva primanja – stoji u toj odluci.

Napisao / srpskacafe.com

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme