Rastusa

Novosti

Samo 3 do 4 % površine deminirano!

Ubojita sredstva koja su korištena za vrijeme rata na području opštine Teslić i dan danas su prijetnja za lokalno stanovništvo

Novosti / 11. 04. 2013

Novosti

18 godina poslije građanskog rata u BiH posljedice se još uvijek uveliko osjećaju u svim porama društva. Ubojita sredstva koja su korištena za vrijeme rata na području opštine Teslić i dan danas su prijetnja za lokalno stanovništvo.

Površina od 4 miliona metara kvadratnih u ovoj opštini bila je pod minama, a do danas deminirano je samo od 3 do 4 % ove površine. Najveći problem mine predstavljaju za lokalno stanovništvo.

-Bilo je ovdje puno mina, nešto su deminirali, a evo u ovoj šumi nisu ništa. Niko ne ide kroz šumu, kaže Desa Pinić iz Žarkovine.

Mještani neradno govore o ovom problemu, iako većina njih već s kućnih vrata gleda u minirano područje i znakove za opasnost od mina. Ogorčeni su jer kako kažu od priče o problemu nemaju ništa.

Prema riječima šefa civilne zaštite u opštini Teslić, Dule Borića, duga linija razdvajanja u proteklom ratu je uzrok što u ovoj opštini postoji i velika površina pod minama. On ističe da je opština Teslić jedna od najzagađenijih opština u Srpskoj kada su mine u pitanju.

-Jako malo je učinjeno. Opštine Teslić je postavila i neke prioritete za deminiranje, a to su područja ekonomske opravdanosti. Najveći problem predstavljaju rizične površine koje su najčešći uzrok nesreća, navodi šef Odsjeka civilne zaštite opštine Teslić, Dule Borić.

I dok su mještani ogorčeni, opštinari pokušavaju da pronađu sredstva za deminiranje u Japanskoj ambasadi gdje su aplicirali za projekat deminiranja početkom 2013. godine. Bez tih sredstava ili nekog drugog projekta, kažu ne mogu učiniti mnogo. Postavlja se pitanje ko je kriv što 18 godina poslije rata na ovim prostorima opasnot od mina još uvijek vreba? Vode li entitetske vlasti brigu i čine li sve što je u njihovoj mogućnosti da bi riješili ovaj problem? Po činjeničnom stanju na terenu, odgvor je i više nego očigledan - NE.

Više informacija pogledajte u priloženom videu, prilogu emisije "Pod istragom", koja se emituje na programu ELTA televizije.

Napisao / srpskacafe.com

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme