Rastusa

Novosti

70 godina od odlaska genija

Manifestacija simboličnog naziva „Nikola Tesla - 70 godina od odlaska genija“ svečano je otvorena u teslićkoj Srednjoj školi „Nikola Tesla“

Novosti / 21. 05. 2013

Novosti

Manifestacija simboličnog naziva „Nikola Tesla - 70 godina od odlaska genija“ svečano je otvorena u teslićkoj Srednjoj školi „Nikola Tesla“. Svi prisutni imali su priliku da pogledaju razne radove koji predstavljaju život i djelo Nikole Tesle.

-Manifestacija obuhvata mnoštvo izložbi. Dakle, Nikola Tesla u knjigama, u novinama, u numizmatici, u filateliji. Sadržaj koji je posebno privukao pažnju je u centralnom dijelu škole, a to je izrada modela i radova učenika srednje škole sa kojim su se predstavili i na nedavno održanom takmičenju u Banjaluci "Inost mladih 2013", rekao je idejni tvorac ove manifestavije, Borislav Predojević.

Direktor Srednje škole “Nikola Tesla”, Veso Đukanović, ističe da su učenici ove škole zainteresovani za razne vannastavne aktivnosti. Razlog tome leži u dobrim predavačima koji su uspjeli da zainteresuju učenike da više rade.

-Naša škola nosi ime Nikole Tesle. Mi kao nosioci imena našeg velikog naučnika učestvovali smo do sada na obilježavanju 150 godina od rođena Nikole Tesle, a evo ove godine obilježavamo 70 godina od odlaska genija. Predstoji nam da 2016. godine obilježimo 160 godina od njegovog rođenja, rekao je Đukanović.

Veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola odazvao se na konkurs povodom obilježavanja 70 godina od odlaska genija, a najboljim su uručena i priznanja.

Prvo mjesto u kategoriji likovnih radova osvojila je Aleksandra Kuzmanović, koja kaže da nije željela da naslika nešto obično već da zaista predstavi s motivima veličinu Nikole Tesle.

-Htjela sam da stavim samo motive, kao na primjer vasionu koja je beskrajna kao njegova pamet, i onda njega, i vanzemaljce, zupčanike u glavi da se vidi koji je on mozak bio, rekla je Aleksandra.

Aleksandr Petković, učenik drugog razreda Elektrotehničke škole izložio je u školskom holu više radova, ali i svoj rad "Hidrocentrala" za koji je na nedavno održanom takmičenju u Banjaluci "Inost mladih 2013" osvojio diplomu sa bronzanom plaketom.

Generalni sponzor manifestacije „Dani Nikole Tesle“ je načelnik opštine Teslić, Milan Miličević, koji ističe da i pored teške ekonomske situacije u kojoj živimo treba pronaći način i podržati mlade ljude.

-Veoma je važno mlade ljude usmjeriti u pravcu školskih i vanškolskih programa i na taj način ih usmjeriti ili preusmjeriti s ulice i nekih negativnih uticaja savremene civilizacije ka onome što je korisno i dobro, kaže Miličević.

„Dani Nikole Tesle“ u Tesliću obilježavaće se do 25. maja. Tokom ovih dana Teslićani će imati priliku da prisustvuju izložbi modela učenika osnovnih i srednjih škola u Sportskoj dvorani „Radolinka“ od 21. do 25. maja, ali i manifestaciji pod nazivom „Svjetlost cijelog svijeta“ u interpretaciji Narodne biblioteke „Danilo Kiš“ i članova Svetosavske omladinske zajednice iz Teslića koja će se održati 23. maja od 19 časova u sali bioskopa.

Više informacija saznajte u priloženom videu, prilogu emisije "Kafa u 5", koja se emituje na programu ELTA 1 HD televizije.

Napisao / srpskacafe.com

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme