Rastusa

Novosti

Ekološka katastrofa u rijeci Usori

Rijeka Usora zagađenja je nepoznatim hemikalijama, zbog čega je uginulo nekoliko stotina kilograma ribe

Novosti / 01. 06. 2013

Novosti

Rijeka Usora zagađenja je nepoznatim hemikalijama, zbog čega je uginulo nekoliko stotina kilograma ribe. Stariji građani Teslića sjećaju se slične ekološke katastrofe, prije 50 godina, kada se desio posljednji pomor ribe u toj rijeci.

Dušan Jotanović, predsjednik Sportskog ribolovnog društva "Usora" iz Teslića, jedan je od njih. Ovaj iskusni ribolovac nije mogao ni da pretpostavi da će se sa istim prizorom suočiti ponovo, nakon toliko godina. Zabrinuti za svoje zdravlje, ribari i građani problem su pokušali riješiti protestom. Ili bar ukazati da problem postoji.

-Ovo je protest zbog stalnog zagađenja naših rijeka. Ostali smo sami da zapažamo da nam rijeke svaki dan sve slabije i slabije teku, da je u njima sve manje ribe i da nam biljni i životinjski svijet ide u propast. Moramo zaustaviti ovo zagađivanje naših rijeka i obnoviti riblji fond koji je uništen ovom posljednjom katastrofom. Očekujemo da se to više neće dešavati, ili ako se bude moralo desiti da će biti u najmanjoj mogućoj mjeri i da će društva nizvodno ispod Teslića biti spremna da prihvate ponovo jedno kakvo zagađenje, poručio je Jotanović na protestu ribara.

Iako se protestu, koji je održan na gradskom trgu, odazvao manji broj građana, to ih, kaže neće spriječiti da dođu do tačnih informacija o tome šta je uzrok katastrofe. Svjesni su da nastali problem ne može nestati preko noći.

-Ovo je decenijski problem s kojim opstina ne moze da se izbori. Do sada nije bilo utvrđivanja odgovornosti to i jeste problem, manjak odgovrnosti je u svemu pa tako i u ovome, kaže sekretar Sportskog ribolovnog društva "Usora", Duško Dujaković.

Ribolovac Boro Milivojević kaže da ribari znaju ko je zagadio rijeku Usoru, ali o tome bez dokaza ne žele da govore.

-Ovo je katastrofa kao i za sve gradjane Teslića, tako i za sportske ribolovce. Ovo je slučaj koji se dešava nekoliko godina unazad, ali nije bio medijski propraćen, rekao je Milivojević.

Iako se na ulicama Teslića svakodnevno mogu čuti različiti komentari i zabrinutost građana, rijetki su oni koji o tome žele javno da govore. Pomor ribe i te kako je uzdrmao njihovu svakodnevnicu, a oni rijetki koji javno žele da govore o tome, tvrde da se o svemu treba povesti više računa.

Sa strahom od zagađene rijeke bore se i građani drugog entiteta. Naime, stanovnici opštine Tešanj, koji žive nizvodno od Usore, u pomor ribe su se uvjerili u ranim jutarnjim časovima. Nesvakidašnji prizor koji su zatekli, dugo će pamtiti.

-Riba je sva, počevši od naše zone odgovornosti uginula. Pošto mi imamo poseban revir, izašli smo da spasimo tu ribu, ali na rijeci Usori nije bilo spasa. Voda je vrila kao živa kiselina da je sve što je moglo hodati po rijeci Usori uginulo. Nema ni riba, ni zmija, ni žaba, ni biljnog ni životinjskog svijeta, priča ribočuvar Udruženja sportskih ribolovaca "Blinker" u opštini Tešanj, Muharem Hatkić.

Nakon pomora ribe, reagovala je inspekcija iz Republike Srpske i Federacije BiH. Uzeli su uzorke vode iz zagađene rijeke i poslali ih na ispitivanje. Posebne analize koje se rade u Banjaluci i Sarajevu, daće rezultate, koji će se potom uporediti, tvrde nadležni. Tek tada će građani dobiti odgovor na pitanje - ko je zagadio rijeku.

-Ako Teslić želi, a želi, da ostane turističko mjesto ovakve ekološke katastrofe se ne smiju dešavati. Ja ispred kabineta načelnika i svih opštinskih službi mogu da kažem da će sve biti poduzeto da se ovo ne ponavlja. Mi smo obavili čitav niz razgovora sa potencijalnim zagađivačima i imali smo vrlo korektan odgovor s njihove strane, rekao je prvi čovjek teslićke opštine, Milan Miličević koji se pridružio ribarima na protestu.

Dok čekaju na rezultate, stanovnici opština na obalama Usore osjećaju se nemoćno. Pitaju se kakve će posljedice ekološka katastrofa imati po njihov život.

-Slušajte, ništa nije dobro, ni riba, ni trava, ni voda. Stanovništvo uz Usoru živi od Usore. Voda se pije, zalijeva se povrće, poji se stoka. Klima se promijenila pa ljudi zalijevaju iz Usore, a to je sve otrov. Neće se sve pokazati ove godine, ali hoće narednih godina. To je sve u lancu, katastrofa velika! E sad sve ove bolesti koje se pojavljuju… Mi imamo u Jelahu vodozahvat u Kaloševiću i Kraševu vodozahvat sve je to voda iz Usore. To strahovito pogađa svo stanovništvo, kaže ribočuvar iz Kaloševića Muharem Hatkić.

Ribare dodatno brine i količina uginule ribe. Velika šteta je učinjena i teško se može nadoknaditi, pričaju ribari.

-Mi smo se organizovali da se pokupi riba. Vodio sam akciju sa jos pet članova naših. Skupili smo 68 vreća, a u svakoj vreći je preko 60 kilograma ribe, pa vi izračunajte koliko je to. Meni teško pada kad čujem da neko kaže da je to samo 100 ili 200 kilograma ribe, ističe Hatkić.

Prema procjeni Dušana Jotanovića, predsjednika Sportskog ribolovnog društva "Usora" iz Teslića uništeno je od 300 do 500 kilograma ribe.

-Nekome to može biti puno, a nekome malo, ali za rijeku Usoru to je previše, naglašava Jotanović.

Iako za sada postoje samo spekulacije o tome ko je kriv za nezapamćeni pomor ribe u rijeci Usori, građani na taj odgovor moraju još pričekati. Krivca za nastalu štetu očekuje novčana kazna od šest do 10 hiljada KM, poručuju iz Odjeljenja za inspekcijske poslove opštine Teslić. A da bi se nova ekološka katastrofa spiječila, rješenje problema mnogi vide i u izgradnji kolektora, za čiju izgradnju je potrebno oko 18 miliona KM. Posljednji pomor ribe trebalo bi da bude upozorenje da je krajnje vrijeme da se kolektor izgradi i novac za njegovu izgradnju konačno obezbijedi. Samo na taj način je moguće spriječiti novu katastrofu, koja bi ostavila još teže posljedice po građane koji žive na obalama rijeke Usore, poručuju zabrinuti ribari.

Više informacija saznajte u priloženom videu, prilogu emisije "Pod istragom", koja se emituje na programu ELTA 1 HD televizije.

Napisao / srpskacafe.com

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme