Rastusa

Novosti

Stanari traže da im se vrati stastus opštine

Stanovnici Stanara žele da ovo mjesto dobije status opštine i da bude u sastavu Grada Doboj

Novosti / 26. 08. 2013

Novosti

Stanovnici Stanara žele da ovo mjesto dobije status opštine i da bude u sastavu Grada Doboj. Ovu ideju, stariju od 50 godina, danas su i ozvaničili formiranjem Organizacionog odbora.

Za obnavljanje opštine Stanari prikupljeno je više od 3.000 potpisa ovdašnjih mještana. Imenovan je Organizacioni odbor od 60 članova kojem predstoji izrada elaborata o opravdanosti osnivanja, a zatim slijedi i procedura u nadležnim institucijama.

Mirko Kajganić, član Inicijativnog odbora, kaže da ova inicijativa ide ka Narodnoj skupštini RS i Grada Doboj idućeg mjeseca. To planiraju da urade kada završe elaborat i kad ga taj odbor usvoji.

Inicijativni odbor ovo potkrepljuje i argumentima: Zakon o Gradu Doboju koji omogućava osnivanje opština, izgradnja Termoelektrane i rudni potencijali od kojih se u posljednjih nekoliko godina u budžete Grada Doboja i Republike Srpske slilo više od 34 miliona evra. Izgradnjom TE uvjeravaju da bi korist bila višestruka i za Grad Doboj i opštinu Stanari.

Dušan Panić, član ovog odbora, tvrdi da će novi status Stanarima omogućiti ubrzani privredni razvoj i poboljšati infrastrukturu. On navodi da bi se ta promjena višestruko osjetila i u ostalim oblastima – kulturi, obrazovanju, socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, kao i sportu.

Dok su drugi sanjali da imaju rasvjetu, trotoar, dom kulture, mi smo sve to imali i pedesetih godina prošlog vijeka, prisjećaju se mještani Stanara vremena kada su bili opština. Tvrde, da je s ukidanjem nekadašnje opštine Stanari zaustavljen i cjelokupan razvoj ovog kraja.

U odboru ističu da ovu inicijativu ne prati nikakva politička pozadina, već isključivo potreba oko 15.000 stanovnika da se stanarski kraj brže razvija i spriječi odlazak mladih ljudi.

Mladen Kršić, poslanik u Narodnoj skupštini RS, kaže da je otpora uvijek bilo, pa ga očekuju i ovaj puta.

Pet, šest puta kad smo pokušavali, uvijek je bilo otpora, ali ja očekujem ovog puta da ćemo naići na razumijevanje, rekao je Kršić.

Ako se ove aktivnosti budu odvijale kako u Odboru planiraju, iduće godine bili bi provedeni i prijevremeni opštinski izbori. Koliko su odlučni u inicijativi, akteri zagovaranja opštine Stanari potvrdili su svojim potpisom pred Jevanđeljem u crkvi gdje su položili i svečanu zakletvu da će istrajati.

Izvor / stanari

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme