Rastusa

Novosti

Surova realnost osoba sa invaliditetom

Goran Pavlović samo je jedan u nizu osoba sa invlaiditetom koje žive na području teslićke opštine

Novosti / 27. 09. 2013

Novosti

Goran Pavlović iz Teslića je ratni vojni invalid od 21. godine svog života. Kaže da ulaže velike napore da vodi normalan život.

Oženjen je i otac dva sina, Mihajila i Dušana. Njegova djeca i supruga Vesna daju mu snagu i volju da se svako jutro budi spreman da se izbori sa još jednim danom. A dani ne nose samo uobičajene dnevne probleme. Kada poželi da prošeta sa svojom porodicom, ode na ručak ili samo na jednu popodnevnu kafu, ili da plati račune u obližnjoj banci, uvijek nailazi na problem. Na samom izlasku iz stana - prepreka. Trotoar nije prilagođen za kretanje osoba sa invaliditetom.

Samo jedna stepenica može biti ogroman problem, a njih je u Tesliću, kako Goran kaže, i previše.

-Evo ovdje kod suda recimo ima rampa, a na ulazu dvije stepenice. Meni te dvije znače kao i onih osam, ništa se ne mijenja. Pošta isto tako ima rampu, ali ta rampa nas vrijeđa. To je neupotrebljivo. Koliko su nas ograničile ove životne okolnosti, toliko su nas ograničile i ove arhitektonske barijere. Ja iz kolica ne mogu ustati, a ovo se može riješiti i to uz malo para, kaže Pavlović.

Uprkos arhitektonskim barijerama, Goran ne odustaje. Svaki dan odlazi sa porodicom u šetnju, a već je navikao da obilazi prepreke na putu. Uvijek ima pomoć, jer sam to ne bi mogao. Pita se šta je sa onima koji su sami. Ponekad je, kako kaže, ogorčen, a poslije jedne šetnje često se osjeća poniženo.

-Živim kako moram, a što se tiče osjećanja, osjećam se poniženo. Zdravi nas ne mogu razumjeti, a mogli bi, dodaje Goran.

Goran Pavlović samo je jedan u nizu osoba sa invlaiditetom koje žive na području teslićke opštine. Njihovi problemi su isti. Sa njima se bore kako mogu i moraju. Arhitekstonske barijere bile su i ostale ogroman problem za nepokretne osobe. U želji da riješe problem mnogi se obraćaju i Centru za socijalni rad opštine Teslić.

-Najčešći zahtjevi upućeni prema našoj ustanovi su da se tim licima obezbijede adekvatni prilazi prema stanovima i radnim mjestima. Mi smo i pomagali koliko možemo, te neke od tih slučajeva riješili. Mislim da je neophodno da se i druge institucije potrude u rješavanju tih problema, rekao je direktor Centra za socijalni rad opštine Teslić, Ratko Markočević.

Načelnik Odjeljenja za stambeno komunalne poslove opštine Teslić, Tihomir Tešić, tvrdi da ove godine opštinskim budžetom nije predviđeno ulaganje u izradu rampi i prelaza za osobe sa invaliditetom. Podsjeća da opština pokušava pronaći rješenja za to pitanje kroz projekte, ali uzalud. Tek nedavno su obezbijedili pristupnu rampu ispred Centra za socijalni rad.

-Svakako imamo u planu da popravimo one prelaze koji su porušeni. Sagledaćemo potrebe i vidjećemo normalan način da ta lica ne budu izložena opasnosti koje su evidente što se tiče saobraćaja, kaže Tešić.

Tešić uvjerava da će kretanje osoba sa invaliditetom biti olakšano tek naredne godine. U planu je da se u opštinskom budžetu planira novac za uklanjanje barijera. Do tada, osobe sa invaliditetom i dalje će neće moći da vode normalan život na području teslićke opštine.

Više informacija saznajte u prilogu emisije „Pod istragom“, koja se emituje na programu ELTA 1 HD televizije.

Izvor / teslicozone

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme