Rastusa

Novosti

Neasfaltirana put Dragalovci-Vitkovci-Tešanj

Stalno s puta, bježim, brišem, jer ne mogu ni da dišem

Novosti / 08. 11. 2013

Novosti

Neasfaltirana dionica puta na regionalnom putu Dragalovci-Vitkovci-Tešanj u dužini od oko osam kilometara mještanima MZ Vitkovci kod Doboja stvara veliki problem. Godinama se , kažu, bore sa prašinom i blatom po putu, ali nadležni na njihove žalbe ni dan danas ne reaguju. Sa svojim problemom ovaj put su odlučili da izađu pred našu kameru , a najmlađi stanovnici tog sela uputili su poruku i prvom čovjeku Republike.

Mještani dobojskog sela Vitkovci već nekoliko godina od nadležnih instutucija traže da im se asfaltira dio dionice regionalnog puta Dragalovci – Vitkovci – Tešanj. Iako je većina puta modernizovana, u selu Vitkovci oko osam kilometara puta još nije asfaltirano. Mještani tog sela tvrde da su od Puteva Srpske i Ministarstva saobraćaja i veza u nekoliko navrata tražili pomoć, ali uzalud. Svakodnevno se, kako kažu, bore sa prašinom koja se podiže i koju su primorani da udišu.

- Ovaj problem traje mogao bih reći unazad pedeset godina. Pričalo se da još u doba socijalizma ovaj put bio u planu da se asfaltira i kao neki su taj novac sto je bio planiran da se uloži ovdje negdje drugo odvukli i tako da smo ostali bez asfalta. Sada, poslije rata, sve vlasti su obećavale ali nikako da urade ovaj put , kaže Veselin Lipić, predstavnik grupe građana sela Vitkovci.

Mještani strahuju i za zdravlje svoje djece koja tom dionicom puta moraju svaki dan proći, jer je to jedini put do škole. Dovoljno je kažu da samo jedan automobil prođe i da ih zatrpa u prašinu. Ogorčeni mještani tvrde da nije ništa bolje ni u kišnom periodu. Tada prašinu kako kažu zamijene lokve po putu i blato.

U Putevima Srpske kažu da su upoznati sa dugugodišnjim problemom u dobojskom selu Vitkovci. Priznaju da su žalbe od strane nezadovoljnih mještana stizale na adresu tog preduzeća, ali nisu, kako kažu, bili u mogućnosti da im pomognu, jer nemaju novca.

- Javno preduzece Putevi RS nema u planu realizaciju projekta modernizacije regionalnog puta R 474, dionice Dragalovci – Vitkovci-Tešanj, zbog nedostatka finansijskih sredstava, kaže Natalija Kostrešević, portparol JP "Putevi RS ".

Nadležni tvrde da je prije pet godina Urbanistički zavod Srpske uradio projekat za izvođenje radova na izgradnji modernizacije na spornoj dionici regionalnog puta. Predračunska vrijednost za izvođenje radova, iznosi pet miliona maraka, koje u Putevima nemaju. Mještani Vitkovaca kažu da razumiju da je ekonomska kriza, ali ne mogu da shvate da se novac ulaže u neke manje značajne i frekvetne puteve, a da za onaj koji prolazi pored njihovih kuća, novca nema.

- Svi drugi putevi, ovi okolni, nekategorisani putevu su asfaltirani. Ovaj glavni dio puta je ostao neasfaltiran.Opština Doboj i Teslić su asfaltirali svoj dio, lokalne puteve, a ovaj glavni dio , koji je u nadležnosti Putava odnosno ministarstva je zaboravljen jednostavno, kaže Nikola Stokić, mještanin MZ Vitkovci:

Regionalni put R 474 veže devet mjesnih zajednica, a stanovnici opština Doboj i Teslić svakodnevno ga koriste. Nekada je tom dionicom puta saobraćao i autobus za prevoz djece u školu, ali je, zbog lošeg puta, autobuska linija ukinuta. Đaci, ali i svi ostali prolaznici i dalje će biti primorani da se bore sa prašinom i barama, sve dok Putevi Srpske konačno ne pronađu novac. Iako od nadležnih i dalje ne stižu ohrabrujuće vijesti za mještane ovog sela, oni najmlađi ne gube nadu. Ostaje im jedino da vjeruju da će im pomoći Predsjednik Srpske, za koga imaju i poruku...

" Predsjedniče rec'te pravo, jednostavno nas zanima da li imamo i mi pravo da živimo život zdravo?! Stalno s puta, bježim, brišem, jer ne mogu ni da dišem. Prašina me stalno guši, baš je teško mojoj duši. Sudbina nam baš ovakva, nedaleko i od pakla. Dobri puti nam trebaju, kamioni nas vrebaju. Prašinu nam stalno voze, kao da smo mi bezveze, kao da smo s Marsa pali, dobar put nam dugo fali. Javi nam se predsjedniče, ne ignoriši naše muke, ne dozvoli da stradamo zbog nemar ljudske ruke!!"

Izvor / srpskacafe

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme