Rastusa

Novosti

Izgradnja TE u Stanarima brža od planirane

Vremenski uslovi idu u prilog najvećem gradilištu u Republici Srpskoj

Novosti / 24. 01. 2014

Novosti

Vremenski uslovi idu u prilog najvećem gradilištu u Republici Srpskoj. U Stanarima više od 400 graditelja vredno radi na izgradnji termoelektrane, prvog objekta te vrste koji se gradi na teritoriji bivše Jugoslavije u poslednjih 25 godina. Planirana dinamika radova je ubrzana zbog vremenskih uslova koji ove zime pogoduju graditeljima.

Na gradilišu, 30 kilometara udaljenom od Doboja, svakodnevno je prisutno oko 400 radnika. EFT je gradnju ovog zahtevnog projekta poverio kineskoj kompaniji Dongfang Electric Corporation, a veliki broj radnika domaćih građevinskih preduzeća dobili su posao kao podizvođači. Dongfang se pokazao u Stanarima kao visoko profesionalan partner, što se i očekivalo, imajući u vidu da iza sebe ima 40 realizovanih projekata ove vrste van Kine. Ugovori su realizovani u Indoneziji, Indiji, Turskoj i drugim zemljama, ali ovo je prvi projekat koja ova renomirana kompanija izvodi u Evropi.

Ugovorni rok izgradnje i puštanja termoelektrane u rad je 45 meseci, od 21. decembra 2012, kada je ugovor Dongfanga sa EFT-om stupio na snagu. Radovi na platou buduće termoelektrane i prvi iskopi započeti su 16. aprila prošle godine, a do sada je ugrađeno 26.000 metara kubnih betona i 2.200 tona armatura. U septembru su započeti montažni radovi, a konstrukcija kotlovskog dela sada već dostiže kotu od 25 metara. Kapacitet buduće TE Stanari je 300 megavata, sa planiranom godišnjom proizvodnjom od 2.000 gigavat-časova, uz potrošnju uglja od 2,3 miliona tona godišnje.

Rezultati EFT-a dobijaju i priznanja, jer su prošle godine, na Deloitte top-listi najbolje rangiranih preduzeća, bili prvi u Srbiji, a u Republici Srpskoj su dobili priznanje kao najbolja kompanija u svojoj kategoriji.

- Prošle godine ostvarili smo proizvodnju i prodaju 883.000 tona uglja, iskopali 6.781.500 kubnih metara otkrivke i godinu završili sa 6.000.000 tona otkrivenog uglja. Sa oko 7.000.000 tona otrivenog uglja, koliko planiramo za kraj ove godine, bićemo potpuno spremni za početak rada termoelektrane čiji probni rad očekujemo već naredne godine. Naši eksperti, kao i predstavnici AF Consult & Stainmuller Engineering, firme koja vrši nadzor nad radovima, zadovoljni su organizacijom gradilišta i kvalitetom radova - rekao je za „Novosti“ Ivica Jakovljević, direktor „EFT - Rudnik i termoelektrana Stanari“.

NAJVEĆI KREDITNI REJTING

EFT Group je u samom vrhu najvećih stranih ulagača u Republici Srpskoj i BiH, a Dun and Bradstreet, jedna od vodećih rejting agencija u svetu, dodelila je EFT-u najveći mogući kreditni rejting, čime je svrstala u kompanije koje za kreditore predstavljaju najmanji mogući rizik poslovanja.

Ugovor o izgradnji TE Stanari EFT je potpisao sa kineskom kompanijom Dongfang Electric Corporation, a finansiranje projekta ugovoreno je sa China Development Bank.

Izvor / dobojcaffe

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme