Rastusa

Novosti

Štrajk radnika D.I. “Nova Borja”

U D.I. „Nova Borja“ radnici ne rade od ponedeljka.

Novosti / 13. 02. 2014

Novosti

U D.I. „Nova Borja“ radnici ne rade od ponedeljka. Sindikat radnika još zvanično nije izdao saopštenje o stupanju u štrajk, međutim proizvodnja je obustavljena, a radnici odbijaju da izvršavaju naređenja direktora.

Kako tvrde razlog za pokretanje štrajka je još jedno u nizu neispunjenih obećanja da će im do 5. februara tekuće godine biti isplaćena jedna od 15 neisplaćenih plata. Radnici su nakon isteka pomenutog roka zahtijevali od direktora da ovo obećanje bude ispunjeno do 10. februara ili u suprotnom obustavljaju proizvodnju.

U jednoj od hala preduzeća juče je održan je sastanak radnika kako bi se dogovorili oko saopštenja o stupanju u štrajk. Kako kažu radnici, koji su izrazili želju da ostanu anonimni, u toku sastanka direktor je nazvao predsjednicu sindikata i zahtijevao da se radnici vrate na radna mjesta i zaprijetio da će u slučaju objave štrajka i protesta radnika pozvati organe reda.

Radnike „Nove Borja“ jutros su zatekla obavještenja potpisana od strane direktora Miladina Bačića da je štrajk protivzakonit, da se vrate na radna mjesta, te da će u protivnom svi morati odgovarati pred disciplinskom komisijom.

Radnici takođe tvrde da je pomenuta disciplinska komisija nezakonito imenovana od strane direktora i nadzornog odbora, bez učešća sindikata. Predsjednik nadzornog odbora D.I. „Nova Borja“ je podsjećamo Dragan Bogdanić, aktuelni ministar zdravlja Republike Srpske i predsjednik SNSD-a u Tesliću.

U toku dana radnike je posjetio predsjednik granskog sindikata Vlado Pavlović, koji im je savjetovao da idu u pregovore sa direktorom. Kako tvrde radnicima je takođe rečeno da se u Banja Luci boje protesta i to da krenu baš iz Teslića. Mnogi radnici tvrde da dobijaju telefonske pozive u kojima im se prijeti da o novonastaloj situaciji ne obavještavaju medije, ukoliko žele da imaju posao.

Međutim uprkos svemu radnici dva dana ne rade, a poslušnost odbijaju čak i radnici u kotlarnici neophodnoj za funkcionisanje cijelog preduzeća, koji ne žele da nalože vatru, iz solidarnosti sa ostalim kolegama iako im je kako tvrde nuđeno 200 KM po osobi.

Vlada Republike Srpske je nekoliko puta bezuspješno pokušala da oživi proizvodnju u ovom preduzeću, kupovinom nakon mukotrpnog četvorogodišnjeg stečaja za 7,8 miliona KM, a uloženo je i 2 miliona KM obrtnih sredstava.

Lokalna zajednica u Tesliću je sama pokušala da pomogne u riješavanju agonije ovog preduzeća. Na inicijativu načelnika opštine Teslić, Milana Miličevića, u prvoj polovini 2013. godine Vlada RS je dobila ponudu italijanske kompanije AGSM za kupovinu „Nove Borje“, Međutim, ponuda renomirane italijanske kompanije sa godišnjim prometom od oko milijardu evra je odbijena kao neozbiljna.

Izvor / teslicozone

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme