Rastusa

Novosti

10 najboljih evropskih investicionih lokacija

Teslić, Tešanj i Žepče (BEAR) među top 10 najboljih evropskih investicionih lokacija

Novosti / 07. 03. 2014

Novosti

Prema ocjenama specijalizovanog časopisa za direktna strana ulaganja, "Financial Times" područje BEAR-a koje čine opštine Teslić, Tešanj i Žepče su svrstane u "Top 10" evropskih regija u kategoriji najboljih evropskih investicionih lokacija prema troškovnoj učinkovitosti u sklopu konkursa Evropski gradovi i regije budućnosti za 2014/15. godinu.

Rezultati konkursa objavljeni su u dvomjesečnom broju "Financial Times" /februar-mart 2014. godine/ magazina koji ima preko 15.000 pretplatnika širom svijeta koji su korporativni i prekogranični investicioni profesionalci i eksperti.

Područje BEAR-a nalazi se na 8 mjestu konačne ljestvice Top 10 evropskih regija uopšteno – prema troškovnoj učinkovitosti investicije i 6 mjestu Top 10 Malih evropskih regija – prema troškovnoj učinkovitosti investicije. BEAR označava Business Excellence Area - Područje poslovne uspješnosti predstavlja razvojnu inicijativu opština Teslić, Tešanj i Žepče koju je podržalo Njemačko društvo za međunarodnu saradnju - GIZ.

-Dobijeno priznanje je rezultat napora opštinskog rukovodstva, koje se ogleda u setu mjera, usmjerenih prema investitorima, a koje se odnose na dodjelu zemljišta po veoma povoljnim uslovima za izgradnju poslovnih objekata, na dodjelu podsticajnih sredstava za zapošljavanje novih radnika, te nizom mjera koje se tiču smanjenja i pojednostavljena procedura, umanjenja opštinskih taksi i uopšte, opredijeljenja opštinske uprave da bude stalno na usluzi potencijalnim investitorima – rekao je načelnik opštine Teslić, Milan Miličević.

Kategorije i kriteriji po kojima je stručna ocjenjivačka grupa donijela odluku o proglašenju najboljih evropskih gradova i regija, su ekonomski potencijal, omjer ulaganja i troškova, ljudski potencijali, infrastruktura, kvaliteta života, prijateljsko poslovno okruženje kao i promotivna strategija za privlačenje direktnih stranih investicija. Mjesto na top listi evropskih gradova i regija budućnosti ujedno predstavlja i preporuku ekonomskog lista za lokacije u koje treba ulagati.

Konkurs za najpovoljnije investicione lokacije u Evropi objavljen je u oktobru 2013. godine. Zajedničkim snagama, predstavnici BEAR područja, opština Tešanj, Teslić i Žepče prijavili su se na ovaj konkurs, predstavili prednosti pri investiranju svog područja, i ostvarili značajne rezultate u dvije kategorije navedene dvije kategorije.

Za ovu prestižnu nagradu "FDI evropske gradove i regije budućnost 2014/15", prijavilo se 468 gradova i regija, u okviru pet kategorija: ekonomski potencijal, radna sredina, isplativosti, infrastruktura i poslovne naklonosti.

- Ovo su izazovna vremena za direktne strane investicije (FDI) u Evropi. Sa usporenim rastom u mnogim velikim privredama i nastavkom prošlogodišnje krize u evro zoni, prilivi u regiju su se znatno smanjili. Stoga je od ključnog značaja za evropske gradove i regije da zauzmu proaktivan stav prema promociji direktnih stranih investicija (FDI) i osiguraju što veću konkurentnost investicionih okruženja. Naša rangiranja prepoznaju lokacije koje čine upravo to, i ističu odgovarajuće prednosti gradova i regija svih veličina širom Europe - rekla je Courtney Fingar, glavni urednik FDI Magazina."

Odsjek za razvoj opštine Teslić, RAŽ Žepče i TRA Tešanj , zadužene za koordinaciju i razvoj regije BEAR, su u prijavi za Žepče, Tešanj i Teslić, predstavili mjere koje se provode za podsticanje stranih ulaganja i mogućnosti koje stoje na raspolaganju stranim investitorima, a koje su i ovog puta bile prepoznatljive prema kriterijumima ocjenjivanja najboljih evropskih gradova i regija, što je potvrdilo i rangiranje regije BEAR na visokom desetom mjestu.

Svečana promocija nagrađenih u sklopu konkursa Evropski gradovi i regije budućnosti za 2014/15. godinu, održaće se 12.03. 2014. godine u Kanu.

Izvor / srpskacafe

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme