Rastusa

Novosti

Teslić, Tešanj i Žepče pozitivni primjeri u BiH

Ući u top deset najatraktivnijih lokacija za ulaganje stranih investicija u ovom dijelu Evrope, zaista nije mala stvar

Novosti / 26. 03. 2014

Novosti

Cilj stvaranja povoljnog okruženja za investiranje i razvoj privrede je otvaranje novih radnih mjesta, poručeno je juče na konferenciji za novinare održanoj u Sarajevu nakon što su opštine Teslić, Tešanj i Žepče, prema FDI magazinu (Financial Times Group) uvrštene među deset najpovoljnijih investicionih lokacija Južne Evrope.

Konferencija je održana u organizaciji poslovne izvršnosti BEAR – razvojna inicijativa tri bosanskohercegovačke opštine Teslić, Tešanj i Žepče, prema FDI magazinu koji je u grupaciji Financial Times-a proglasio ovo područje jednim od deset najpovoljnijih investicionih lokacija Južne Evrope.

Područje poslovne izvrsnosti BEAR (Business Excellence Area) predstavlja razvojnu inicijativu opština Teslić, Tešanj i Žepče, koju podržava Njemačko društvo za međunarodnu saradnju – GIZ.

Prema ocjenama FDI magazina, specijalizovanog za područje direktnih stranih investicija magazina Financial Timesa, BEAR je među najboljim u kategoriji najboljih evropskih investicionih područja prema omjeru troškovne efikasnosti, što uključuje konkurenciju evropskih gradova i regija budućnosti za 2014/15.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević kazao je u danas u Sarajevu da je u “današnje vrijeme sivila i ružnih vijesti” njemu čast što je dio jedne pozitivne priče unutar BiH.

“Ući u top deset najatraktivnijih lokacija za ulaganje stranih investicija u ovom dijelu Evrope, zaista nije mala stvar, pogotovo kada dolazite iz BiH opterećeni svim problemima koje imamo”, pojasnio je Miličević.

Kako je kazao, za ove tri opštine nikakav problem nije bio postići dogovor o međuopštinskoj saradnji u devetom mjesecu 2012. godine, a kasnije ući u zajednički projekat promocije ekonomskih kapaciteta ovih opština. ”Cilj čitave ove priče je stvoriti nova radna mjesta”, kazao je Miličević.

Dodao je da je Teslić nastao krajem 19. vijeka na temelju dvije fabrike za preradu drveta ali je specifičnost ove opštine što je u posljednju godinu dana, odgovarajući skupštinskim odlukama, donešeno je nekoliko značajnih stimulativnih mjera za potencijalne investitore.

“Dvije industrijske zone, koje mi nudimo po popularnoj cijeni od jedne konvertibilne marke po metru kvadratnom za izgradnju prostora potencijalnih investitora uz odgovarajuće uslove gdje nakon deset godina taj investitor to zemljište dobiva u vlasništvo. Drugo su stimulativne mjere, a to je 5.000 konvertibilnih maraka po svakom novozaposlenom radniku kojeg skidate sa biro-a”, pojasnio je Miličević.

Prema njegovim riječima, ono što je još značajno su i prirodni resursi, a opština Teslić obiluje drvetom.

“U tom smislu mislimo da ovo što je do danas područje poslovne izvrsnosti postiglo je samo prvi korak, a svaka ozbiljna priča uvijek počinje prvim korakom”, kazao je Miličević i dodao da se veliki broj potencijalnih investitora iz Slovenije, Hrvatske, Italije, Austrije, Švicarske, Turske pojavio u Tesliću ali i, kako vjeruje, i u Žepču i Tešnju.

Načelnik opštine Tešanj Suad Huskić rekao je danas da na području ove opštine već imaju pozitivne rezultate na razvijanju poslovnog ambijenta.

“Malo je opština u BiH koje se mogu pohvaliti četverogodišnjim rastom broja zaposlenih i izvoza. Mi smo uspjeli ostvariti takav jedan niz i u 2013. godini imamo ukupan izvoz za 325 miliona konvertibilnih maraka koji je u zadnje četiri godine uvećan sa 180 miliona na 325 miliona”, pojasnio je Huskić.

Kako je kazao, trenutno se proizvodi sa područja ove opštine izvoze u oko 60 zemalja svijeta.

Načelnik opštine Žepče Mato Zovko kazao je danas da će “nagrada biti još veća kada strani ulagači budu kucali na vrata”. ”Ljudi su naš strateški resurs. EU je naš zajednički cilj”, kazao je direktor agencije za razvoj opštine Tešanj Ismar Alagić.

Kategorije i kriteriji prema kojima je FDI grupa za evaluaciju donijela odluku da proglasi najbolje evropske regije i gradove su ekonomski potencijal, omjer investicija i troškova, ljudski resursi, infrastruktura, kvalitet života, povoljno poslovno okruženje, kao i promotivna strategija za privlačenje direktnih stranih investicija.

Mjesto na vrhu liste evropskih gradova i regija budućnosti predstavlja u isto vrijeme i preporuku ekonomskog magazina za ulaganja na tim područjima.

Izvor / teslicozone

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme