Rastusa

Novosti

Ne nazire se rješenje

Radnici odbili ponudu Uprave AD „Nova Borja“

Novosti / 08. 04. 2014

Novosti

Problemi u nekadašnjem teslićkom gigantu ne jenjavaju. Bar ako pitate radnike. Oni su se opet okupili u krugu AD „Nova Borja" kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo odlukom Uprave da se određeni objekti daju u zakup drugim preduzećima. U slučaju zakupa, radnike „Nove Borje" preuzeli bi potencijalni zakupci, a čak 50 od 75 radnika, neće ni da čuje za potpisivanje Aneksa ugovora o radu.

-Što se tiče zakupa preduzeća u Vladi, pošto smo javno preduzeće i naš je vlasnik, ima dopis da mi nismo za zakup i da je za nas najbolje da nam daju sirovinu da radimo. Radnici ne pristaju na potpisivanje Aneksa ugovora o radu, kaže u ime Sindikalne organizacije AD „Nova Borja", Stana Radić.

U Upravi AD „Nova Borja" uvjeravaju da je davanje u zakup ipak jedno od rješenja za status radnika. Podsjećaju da radnici gotovo dvije godine ne rade, te da bi sada svojim radom mogli zaraditi plate i tako osigurati egzistenciju svojim porodicama.

-Čak i pravnik radnika je ukazao na to da je sve u skladu sa radničkim pravima i zakonskom procedurom. Tu je prisutna neka sujeta ili su u pitanju neki politički interesi da ovo ne proradi. Ja nemam drugo objašnjenje za ovo, tvrdi v.d. direktora „Nove Borje", Miladin Bačić.

Iz Sindikalne organizacije AD „Nove Borje" objašnjavaju da je sporan Aneks ugovora o radu, koji njima kao radnicima ne garantuje sigurnost.

-Ako smo mi radnici AD „Nova Borja", mogli su staviti rečenicom u Aneks da se radnik iznajmljuje u zakup kod određenog poslodavca dok traje zakup. Tako se zna da je stalni radnik i da je u krugu preduzeća, tvrdi Stana Radić.

Radnici su jasno saopštili da žele sirovinu kako bi pokrenuli proizvodnju u nekadašnjem teslićkom gigantu. U Upravi priznaju da je rješenje koje radnici žele idealno, ali da to realno nisu u mogućnosti uraditi. I dok Uprava ne može nabaviti sirovinu i tako pokrenuti sopstvenu proizvodnju, nepovjerenje radnika raste. Radnici su svjesni da je situacija teška, ali bez obzira na sve u zakup kod drugog poslodavca ne žele.

Više informacija u prilogu ELTA 1 HD televizije...

Izvor / srpskacafe

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme