Rastusa

Novosti

Teslić i njegove ljepote

Najljepsi turisticki dijelovi Teslićke opstine

Novosti / 18. 03. 2012

You need Flash player 8+ and JavaScript enabled to view this video.

Teslić je jedno od rijetkih manjih mjesta u Republici Srpskoj sa veoma velikom i bogatom turistckom ponudom. Banje Vrućica, Hajdučke Vode i Manastir Liplje su jedna od mnogobrojnih ljepota koje ova opstina posjeduje.

Banje Vrućica

Najstariji dokazi o istorijatu Banje Vrućice datiraju iz rimskog perioda, kod iskopa su pronađeni rimski novčići gdje su darivali lijek za zdravlje.

Pouzdani podaci o mogućnostima korištenja ljekovite termomineralne vode Banje Vrućice su iz perioda austrougarske vladavine u Bosni i Hercegovini. Tada počinju prva naučna istraživanja kvaliteta mineralnih i termomineralnih voda Bosne i Hercegovine. Narod je znao, a prenosilo se i "s koljena na koljeno", da je voda sa vrela pored potoka Grabovca (današnja lokacija Banje Vrućice), zdrava, da otklanja bolove, da podmlađuje, te su je koristili u domaćinstvu za piće i pripremu hljeba, a potom i za liječenje (banjanje, kiseljenje, kupanje).

Zabilježeno je da se banja zvala Mitrova banja, po Mitru Blagojeviću, jer se pričalo da se izliječio korišteći vodu banje.

Moderna istorija Banje Vrućice počinje poslije završetka Prvog svjetskog rata kada je banju 1919. godine otkupio šumarski inžinjer Simo Krstić, koji je prije same izgradnje kapaciteta, angažovao vrsne strane stručnjake da obave istraživanja, analize i utvrde ljekovitost voda Banje Vrućice. Nakon završenih istraživanja, pristupilo se izgradnji objekata i uređenju banje prema savremenim evropskim mjerilima. Izgrađeno je moderno kupatilo sa dva bazena i šest, a potom još 14 kada, a 1928. godine otvoren je moderan hotel "Paviljon" sa 60 soba i oko 100 ležajeva. U neposrednoj blizini glavnog kupatila izgrađena je tzv. Mala seljačka banja sa bazenom veličine 3x7 metara i kabinama za presvalačenje. U desetogodišnjem periodu je izgrađen prelijep banjski kompleks, koji je po svemu bio evropski, kao i njegova okolina.

opširnije///

Napisao / banja-vrucica.com


Hajdučke Vode

Na živopisnim padinama planine Borja na nadmorskoj visini od 810 metara djeluje sportsko rekreacioni centar Hajdučke vode izuzetnih osobina, ljepote i cjelovitosti ponude što može zadovoljiti potrebe i želje najizbirljivijih ljubitelja sporta i rekreacije.

U ponudi sportsko rekreacionih aktivnosti su:

- kondicione pripreme sportista
- skijanje
- šetnje i trčanje kros stazama u predivmom parku borove šume
- dva fudbalska terena
- rukometno-košarkaško-odbojkaško igralište
- trim kabinet>
- ljetne aktivnosti: atraktivni tereni za lov, škole u prirodi, branje ljekovitog bilja ...

Ovdje će svako naći pogodan oblik aktivnog odmora - rekreativci, zaljubljenici sporta, amateri i sportisti.

Sportsko rekreacioni centar svojim raznovrsnim sadržajima znatno je obogatio ovo živopisno mjesto, gdje će svi oni koji žele pobjeći od naporne i užurbane gradske svakodnevice naći mir u svježini borove šume i idealno mjesto za rekreaciju.

A za sve one koji se žele doći odmarati, opuštati i uživati u prirodnom ambijentu pripremili smo bogatu ponudu jela i pića, te obezbijedili smještaj u dvokrevetnim sobama, trokrevetnim sobama i apartmanu.

Posjedujemo i konferencijsku salu sa 60 mjesta, koja je pogodna za organizovanje seminara.

Napisao / hajduckevode.biz


Manastir Liplje

U podnožju planine Borje, uz rijeku Bistricu, 25 km zapadno od Teslića nalazi se manastir Liplje.

Postanak manastira Liplja, kao i toliko drugih srpskih manastira, kazivanja vezuju uz imena Stefana Nemanje i Svetog Save. Prve pouzdane vijesti o Liplju potiču iz druge polovine XV vijeka, kada su monasi ovog manastira i susjednog Stuplja upisali svoja imena u Kruševski pomenik. Ova knjiga, zapravo pomenik manastira Dobruna kod Višegrada, izgorjela je u požaru beogradske Narodne biblioteke 1941.godine, čime je onemogućeno bliže datovanje upisa imena ovih monaha. Ipak, na osnovu ovog izvora može pouzadano da se smatra da su Liplje i Stuplje nastali prije kraja XV vijeka.

Manastir Liplje danas posjeduje manju zbirku starih knjiga, premda je u srednjem vijeku Liplje imalo značajnu prepisivačku radionicu. Zbirku štampanih knjiga u Liplju krasi Trebnik, izašao iz Mileševske štamparije 1546.godine, sa sačuvana 92 lista i sa dugačkim zapisom koji bilježi događaje iz XVIII vijeka, a rijetku dragocjenost predstavalja slikani antimins (liturgijska tkanina) iz prve polovine XVIII vijeka.

Crkva je najprije bila posvećena Svetom ocu Nikolaju, a poslije obnove u XIX vijeku – prazniku Blagovijesti. Zidana je lomljenim kamenom, potpođena obrađenim kamenim pločama i ima odlike raške škole graditeljstva. U manastirskom konaku posjetioci mogu da prespavaju, a kako manastir posjeduje i salu zatvorenog tipa sa oko stotinu mjesta, moguće je u njemu organizovati mnoge seminare i slične skupove.

Posjedujemo i konferencijsku salu sa 60 mjesta, koja je pogodna za organizovanje seminara.

Napisao / turizamrs.org

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme