Rastusa

Novosti

Пројекат на Стражбеници

Пројекат за изградњу туристичко-историјског спомен комплекса

Novosti / 24. 07. 2014

Novosti

Поштовани жеља нам је да вам се обратимо, како би смо вам дочарали наш пројекат за изградњу туристичко-историјског спомен комплекса( детаљно објашњено у тексту, вриједи прочитати и размотрити план). Већина вас није вјероватно упућена о чему се ради па ћу вам покушати објаснити у пар ријечи.

Народ који заборави своју историју поријекло, вјеру, претке, коријене... Постепено изумире, нестаје га... Гасе се огњишта, куће остају празне; њиве, ливаде необрађене; све мање ђака у школама, вјерника у црквама, ратара на њивама, путника на путевима; све мање радника, родитеља, градитеља, све зараста у траву, шуму, корове и друго растиње, које нема ко обрађивати и уређивати. Стари изумиру, млади одлазе и све постепено нестаје, гаси се одлази у заборав... Тако је то и у овом крају... Има их који причају, коментаришу, "треба ово, оно, овако, онако" , па што то каже он, што нисам ја, па овај је онакви, овај је овакви, онај је у овој, онај у оној странци" и то иде у недоглед, а живе цркве, државе, народа, нестаје, теорија тече, пракса отиче...

Пазимо на вријеме. Вријеме је једно трајање које има: прошлост, садашњост и будућност. Прошлост је била, ње нема- будућност ће бити, и ње још нема, садашњост има- али и ње готово да нема. Она је додирна тачка између прошлости и будућности, стално прелази у прошлост. Вријеме важи за створена бића, материју, васиону, човјека, али за Бога то не важи. За Њега постоји само вјечна садашњост! Кад ми кажемо да ће нешто бити, то може нама бити али не и Њему.

- Стражбеница, битан дио тога времена, која је стражила и стражи, доминира изнад Чечаве кроз вијекове и друга села, која су постојала и постоје до данас у својим коријенима, која су чували наши преци од разних других сејача, неког другачијег сјемена, које од постанка није овдје расло и ницало... Док многи стварају около неке "стражбенице" гдје их никада није било, праве прилазе, граде комплексе, платое и слично(што је добро). ЗАШТО МИ СТРАЖБЕНИЦУ ИЗВОРНУ ЗАБОРАВЉАМО? Зашто заборављамо славне претке који су ту стражарили и на вријеме становнике припремали на евентуалне надолазеће уљезе на њихово огњиште? Присјетимо се само једног од њих, великог српског јунака, комаданта +Новака Продића, чији су коријени ту, који је ту угледао Сунце, који је ту растао, стасао, бранио, стражарио и овај свијет завршио са погледом на његово дично брдо. И данас о стражи, и данас овдје и у свијету постоје многи његови потомци и сродници који носе његово име, али мало је интереса за васкрс Стражбенице...

Мало је данас у овом селу које умире, оних који посјете ово мјесто, има их мали број који се ту некад недјељом окупе, али нема приступа, пута и друго... Што би још више привлачило и вратило много што-шта из заборава... Потребан је подстрек за враћање вјере, жеље, морала свима који би овдје нашли, освјежење, релаксацију, одмор у правој ваздушној бањи... Кроз ово писмо молим, желим, подстичем, све којима се ово допада; да размисле и покрену да се ова ријеч претвори у дјело. Идеја о путу постоји(нпр. асвалтирање, не неке велике ширине пута у дужини 2,5 км). Па још КРСТ мало већи на самом платоу наравно окренут ка истоку а и мјесту погибије комаданта Новака и других сабораца; па мањи полигон за спорт( мали фудбал, одбојку кошарку); па неки мањи објекат покривен за дружење, роштиљ, па евентуално спомен обиљежије итд... Што би све подупро аутор ове идеје, поштовалац овог мјеста и житељ; преко многих познаника и људи овог краја у отаџбини и дијаспори... Хвала свима који ово правилно и добронамјерно схвате и прихвате. Боже дај да се оствари. " ПОКАЖИМО И ПОКАЖИТЕ ДЕЛА ДА СЕ ВИДИ ВЕРА"!

Стражбеница у срцу Чечаве Facebook

На следећој фотографији се налази скица изгеда ИСТОРИЈСКО-ТУРИСТИЧКОГ-СПОМЕН КОМПЛЕКСА У ЧЕЧАВИ.

Izvor / Стражбеница у срцу Чечаве

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme