Rastusa

Novosti

Nezaposlenost mladih u Tesliću

Biro ili bijeg u inostranstvo!

Novosti / 03. 08. 2014

Novosti

Nezaposlenost kao gorući problem mladih u Srpskoj nije zaobišao ni opštinu Teslić. Prema informacijama od marta ove godine, a koje su iznesene na posljednjoj Skupštini opštine, 1.446 mladih nalazi se na evidenciji teslićkog Biroa za zapošljavanje.

Marina Jorgić, profesorica razredne nastave, jedna je od njih. Već tri godine je na Birou, i bezuspješno pokušava pronaći posao.

- Konkurišem, ali slabo, uglavnom traže radno iskustvo, a ja ga nemam. Pripravnika rijetko ko traži. Nadam se da će biti nesto krajem avgusta, u septembru kreće nova školska godina, kaže Marina Jorgić.

Dvije godine na Birou proveo je i Božidar Simić, inženjer saobraćaja. Posla nije bilo, a Božidar više nije imao vremena da čeka. Radno mjesto je sam sebi obezbijedio kao taksista, kaže, može zaraditi solidnu platu. Ipak, još uvijek se nada da će jednog dana pronaći posao u struci.

- Predavao sam na razna mjesta od Trebinja do Bihaća ali nista, kod nas ako nema veze nema ni posla, priča Simić.

Slađana Gavrić već sada razmišlja o tome da ne želi biti još samo jedan broj na Birou. Studentica je ruskog jezika na Filološkom fakultetu u Banjaluci, a kada završi studije, ne planira se vraćati u Teslić.

- Da u svom gradu ostanem to sigurno neću, ruski jezik, ne postoji posla za mene ovdje. Male su šanse da nađem posao u Teslicu, iskrena je Slađana.

Veliki broj mladih u potrazi za boljim sutra odavno je već otišao iz Srpske. Kartu za povratak rijetko ko traži. Bitno im je da imaju siguran posao i bolje uslove za život, koje kako kažu, ni oni, a ni njihovi roditelju u našoj zemlji nisu imali. Porodica Igora Jovanovića jedna je od njih. Rođen je u Švajcarskoj, a Teslić sada već rijetko posjećuje. I Igor će uskoro biti student, ali za posao ne brine.

-Tamo ima manje onih koji su bez posla, svako ima posao, bolja je situacija, kaže Igor koji nakon završene gimnazije planira da upiše ekonomski fakultet.

Mladen Markočević, službenik za odnose s javnošću i informisanje opštine Teslić priznaje da je veliki problem i nepostojanje opštinskog strateškog dokumenta Omladinska politika koji je prestao da važi još 2012. godine. Ovaj dokument treba da sadrži mjere i planove putem kojih bi se popravio položaj mladih. Aktivnosti na izradi dokumenta započete su prošle godine i još uvijek traju. U međuvremenu, opština mlade pomaže na razne načine.

- Opština Teslic u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima i nadležnostima nastoji da popravi položaj mladih kroz određene vidove finansiranje, kroz finansiranje studenata, sportskih kolektiva, udruženja građana, programa mladih i slično, na godišnjem nivou opština za sportske kolektive izdvaja 300 000 maraka, za studente 250 000 maraka.... Poređenja radi opština Teslic 2008. je finansirala 74, dok taj broj 2014. finansira 262 studenta, ističe Mladen Markočević, službenik za odnose s javnošću i infromisanje opštine Teslić, te dodaje da opština kroz pripravnički staž pokusava da smanji trend povećanja nezaposlenosti mladih ljudi, tako što svake godine prima određen broj mladih kako bi im olakšala zapošljavanje.

Mladi se bore da na tržištu rada ispune sve uslove koje od njih očekuje poslodavac. Oni su u očima poslodavca, uglavnom, poželjni u kolektivu.

- Podatak o prosječnoj starosti naših zaposlenih je 37 godina, a imamo 300 radnika, dakle mi smo mlad kolektiv. Trudimo se da svakom mladom čovjeku bar damo priliku i ko se pokaže ostaje dugoročno, kaže Aleksandar Radoševič, vršilac dužnosti direktora ZTC "Banja Vrućica" .

On od mladih traći energiju, zalaganje i kreativnost u radu.

Većina mladih ljudi tvrdi da im je za zaposlenje potrebna "pogodna" partijska knjižica. Nije rijedak slučaj da se znanje stavlja u drugi plan. Nezadovoljstvo među mladim ljudima je ogromno, a planiranje porodice za mnoge djeluje kao nemoguća misija. Činjenica je i da iz godine u godinu imamo sve veći broj mladih na fakultetima, iako su svjesni da je i sa fakultetskom diplomom do posla teško doći. Sve je manje onih koji bi radili teške fizičke poslove. Položaj mladih na području teslićke opštine, vrlo često je slika i položaja mladih u ostalim opštinama i gradovima Srpske.

Izvor / srpskacafe

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme