Rastusa

Novosti

Održana XIX tradicionalna Ovnovijada

Na platou Vučje planine kod Teslića, tokom proteklog vikenda, u organizaciji Turističke organizacije opštine Teslić i Opštine Teslić, održana je XIX po redu tradicionalna turističko-privredna manifestacija „Ovnovijada 2014"

Novosti / 02. 09. 2014

Novosti

Na platou Vučje planine kod Teslića, tokom proteklog vikenda, u organizaciji Turističke organizacije opštine Teslić i Opštine Teslić, održana je XIX po redu tradicionalna turističko-privredna manifestacija „Ovnovijada 2014", koja je okupila veliki broj posjetilaca iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Crne Gore.

U sklopu manifestacije, pored zabavnog i takmičarskog dijela, nastupa članova Kulturno-umjetničkog društva „Naši običaji" Teslić, u nastojanju da se oživi stočarska proizvodnja ovih krajeva, organizovana je jednodnevna izložba ovaca i sira, a za najbolјe ocijenjene izlagače i proizvođače bile su obezbijeđene bogate nagrade.

Učešće u smotri ovčarstva uzeli su stočari sa prostora Opštine Teslić, Kneževa i Travnika, dok su u borbi ovnova učešće uzela dva ovna iz Crne Gore. Manifestaciji je prisustvovalo više od stotinu lјudi iz Žitišta (Srbija) koji vode porijeklo sa ovih prostora. Na platou Vučje planine bilo je formirano i kamp naselјe, tako da su mnogobrojni posjetioci na Vučjoj planini kampovali i po nekoliko dana.

Novosti

Načelnik opštine Teslić, Milan Miličević, rekao je da je „Ovnovijada" već tradicionalna manifestacija koja je oživlјena prije par godina i koja okuplјa veliki broj lјubitelјa Vučje planine kao brenda opštine Teslić. „Ovo je prilika da se pokaže šta posjeduje opština Teslić, koji su njeni kapaciteti, ne samo u turističkom smislu, nego i pogledu polјoprivrednih, odnosno stočarskih kapaciteta" – rekao je Miličević, dodavši da „Ovnovijada" nije samo borba ovnova, nego smotra svih proizvoda koji su vezani za stočarsku proizvodnju. Miličević je izrazio zadovolјstvo zbog prisustva velikog broja Teslićana, kao i gostiju iz susjednih opština i prijatelјske opštine Titel iz Srbije.

Novosti

Predsjednik Organizacionog odbora XIX tradicionalne „Ovnovijade", Nјegomir Klјečanin, rekao je da je sama manifestacija osmišlјena da bude događaj turističkog, privrednog i tradicionalnog karaktera. „Organizovana je u svrhu promocije proizvodnje vlastitog podmlatka u ovčarstvu, proizvodnje Blatničkog sira i stvaranja preduslova da se Blatnički sir promoviše kao brend proizvod, takođe da se održi tradicija narodnih običaja i tradicionalnih sportskih igara, koje su bile zastuplјene na Vučjoj planini" – rekao je Klјečanin, te nastavio - „takođe, održavaju se takmičenja za polјoprivredne proizvođače u raznim kategorijama ovaca, priplodnjaka, podmladka i ovnova, a sve se to radi uz nadzor i pažnju predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS" - pojasnio je Klјečanin.

Novosti Novosti

Dragan Božić iz opštine Titel, rekao je da iako nije iz ovih krajeva, već drugi put posjećuje ovu manifestaciju, jer kako je istakao, veliki broj njegovih sunarodnjaka vodi korjenima sa ovih prostora, ali koji su silom prilika napustili ova područja i svake godine se rado odazivaju da uzmu učešće u ovoj manifestaciji.

„Čovjek koji nema istoriju, nema svoj rodni kraj, koji nema porijeklo on nema ni budućnost i upravo ovi lјudi iz Titela, njih par stotina, došli su da pokažu da imaju budućnost, iako žive na nekom drugom mjestu i njima nije smetnja da se svake godine na velike praznike vraćaju ovdje, kao i na ovu manifestaciju" – rekao je Božić. Božić je dodao, da je ovo veliko područje, koje ima velike polјoprivredne mogućnosti i da je veliki broj lјudi iz Srbije, koji se bavi stočarstvom i koji u svom posjedu imaju i preko 150 krava, došao ovdje da ostvari kontakte.

Novosti

Manifestaciji je prisustvovao i Mladen Ivanić, kandidat za člana Predsjedništva BiH ispred Saveza za promjene, koji je tom prilikom rekao da se na Vučjoj planini nalazi prvi put i da je lijepa stvar što se na ovaj način njeguju običaji, okuplјaju lјudi sa šireg područja.

„Ovo je ovčarski kraj i lijepo je da mu se na ovaj način posvećuje pažnja, treba razvijati turističke stvari ovog tipa. Neki su od manje privlačnijih mjesta napravili turističke atrakcije, a zašto ne bi i mi od ove manifestacije napravili događaj koji će vremenom okuplјati mnogo više lјudi" – rekao je Ivanić.

Novosti

Tokom drugog dana manifestacije, održan je turnir u malom fudbalu na kojem je učešće uzelo 12 ekipa. Prvo mjesto pripalo je ekipi Krivaje koja je u finalnom meču savladala ekipu Očauša. Pobjednik ovogodišnje „Ovnovijade", kao i prošlogodišnje, bio je ovan vlasnika Osmana Mularifovića iz opštine Tešanj, koji je u finalnoj borbi savladao ovna vlasnika Smaje Ćelinke.

Novosti

Prema ocjenama komisije, tokom izložbe ovaca, priznanja su pripala izlagačima: Šabanu Musiću u kategoriji priplodnih ovaca, Spasoju Paniću u kategoriji dvizica, Selvedinu Mekiću u kategoriji podmladka i Hrustanu Kadriću u kategoriji priplodni ovnovi. U proizvodnji sira, među 11 proizvođača, najviše ocjene dobio je sir Selvedina Mekića, dok je specijalna nagrada za tehnologiju u proizvodnji sira pripala individualnom polјoprivrednom proizvođaču Branku Tešiću.

Generalni pokrovitelј ove manifestacije bio je Načelnik opštine Teslić.

Izvor / srpskacafe

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme