Rastusa

Novosti

Besplatno ispitivanje funkcije pluća

Besplatno ispitivanje funkcije pluća povodom obilježavanja Svjetskog dana spirometrije

Novosti / 09. 09. 2014

Novosti

Svjetski dan spirometrije, koji se obilježava u cijelom svijetu, će se ove godine obilježiti i u Republici Srpskoj. U četvrtak, 11. septembra, od 10 do 18 časova, u organizaciji UG „Aurora-Teslić", a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, Udruženja pulmologa Republike Srpske, Načelnika opštine Teslić i Doma zdravlja „Sveti Sava" iz Teslića i uz stručnu pomoć i podršku Klinike za plućne bolesti Univerzitetske bolnice Klinički centar Banja Luka, će se održati javna spirometrija na platou ispred bioskopa u Tesliću.

Ova manifestacija se održava u okviru kampanje „Zdrava pluća za život" koju organizuju Evropsko respiratorno udruženje (ERS) i Evropska fondacija za pluća (ELF).

Cilj kampanje je da se smanji broj ljudi koji pate od respiratornih bolesti, podizanjem svijesti i znanja o plućnim oboljenjima i načinima sprečavanja oštećenja pluća.

Ovogodišnja kampanja „Zdrava pluća za život" se fokusira na značaj čistog vazduha, vazduha koji u sebi ne sadrži zagađenja, duvanski dim, opasne gasove i druge toksine koji mogu uticati na disajni puteve. Kvalitet vazduha utiče na 100% stanovništva, ali predstavlja poseban problem za osobe koje već imaju oboljenja pluća i disajnih puteva.

Širom svijeta bolesti pluća su među vodećim uzrocima smrti. Većina bolesti pluća se, srećom, može spriječiti ili bolje kontrolisati u ranoj fazi tj. ako se otkriju na vrijeme. Jedan od najvažnijih testova plućne funkcije je spirometrija.

- Spirometrija je za pluća kao tehnički pregled za vozilo, sve će vam najvjerovatnije biti u redu, ali to može biti dobar način da provjerite koliko su vaša pluća zdrava, rekla je Monika Flečer, predsjedavajuća Evropske plućne fondacije.

- Potrebna nam je kombinacija ranog otkrivanja i poboljšanje zdravlja naših pluća. Svako od nas, bez obzira da li su nam pluća zdrava ili ne, mora biti svjestan kvaliteta vazduha koji udišemo da bismo spriječili bilo kakve potencijalne zdravstvene probleme, dodala je.

UG „Aurora-Teslić" je domaćin ovog besplatnog testiranja plućne funkcije. Doktori i medicinske sestre će obaviti besplatno ispitivanje plućne funkcije i ukoliko rezultati ispitivanja budu zabrinjavajući, testirana osoba će dobiti pismo preporuke da se javi porodičnom ljekaru.

Izvor / srpskacafe

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme