Rastusa

Novosti

Radovi na izgradnji kompleksa Krstova Gora

Po blagoslovu preosvećenog vladike Hrizostoma episkopa zvorničko-tuzlanskog pokrenuta je aktivnost izgradnje kompleksa Krstova Gora

Novosti / 06. 12. 2014

Novosti

Po blagoslovu preosvećenog vladike Hrizostoma episkopa zvorničko-tuzlanskog pokrenuta je aktivnost izgradnje kompleksa Krstova Gora na sjeverozapadnoj padini iznad opštine Teslić. Prvi radovi su počeli, a izgradnja kompleksa mogla bi potrajati i do 15 godina.

Reljef manastira Ostrog, na kojem Trebinjac Željko Aleksić, vrijedno radi već 20 dana na Krstovoj Gori u Tesliću, jedan je od prvih koraka ka uređenju kompleksa Krstova gora. Aleksić je na Krstovu goru doputovao iz Trebinja na poziv parohije teslićke koja radi na izgradnji pomenutog planiranog kompleksa.

-Pa to jedan manji reljef manastira Ostrog, nije bas n imali, radi se o kamenu dimenzije 3 x 3 metra . Želja nam je da prikazemo neku manju repliku manastria Ostrog, bas u Teslicu na Krstovoj gori. (SIJEĆI) Radim na jednom kamenu, to je vrsta kamena, pjescar....bil oje posla oko sastavljanja, montaze, rekao je Željko Aleksić.

Iako ima samo dvadesetosam godina Aleksić se može pohvaliti time da njegova djela na kamenu krase mnogo gradova u Srpskoj. Od spomenika kulture, do ikona u kamenu, širok je dijapazon njegovih djela. Najponosniji je na kamene gusle i kameni lanac, a posebno zadovoljstvo predstavlja mu i rad na Krstovoj Gori.

- Drago bi mi bilo da ovaj projekat Krstova Gora zaživi u narodu. Da ljudi prepoznaju vrijednost toga što je u planu, jer misli mda bi bilo unikatno i do sada nevidjeno na nasim prostorima.

Mladi Trebinjac kaže da bi prva maketa, na kojoj radi, trebala biti završena do kraja ove godine. Cilj planiranog kompleksa Krstova gora je da ukupnim sadržajem posvjedoči naslijeđu pravoslavne vjere, a prije svega golgotskoj priči o stradanju i vaskrsenju Isusa Hrista, ali i cjelokupnom naslijeđu srpskog naroda.

Izjava: , protojerej

- U okviru ovog kompleksa grad se bogomolja....izradjuje se prva maketa, rekao je protojerej Miladin Vuković.

Dugoročnim planom izgradnje kompleksa Krstova Gora predivđena je i izgradnja izletišta sa edukativnim, zabavnim, ekološkim i muzejskim sadržajima. Bio bi to prvi kompleks te vrste na našim prostorima, koji bi uveliko obogatio i turističku ponudu teslićke opštine.

Napisao / srpska cafe

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme