Rastusa

Novosti

Ni manjeg mjesta, ni više kandidata

92 kandidata će se boriti za 15 odborničkih mjesta u Skupštini opštine

Novosti / 16. 01. 2015

Novosti

Za prve izbore za organe vlasti u opštini Stanari vlada veliko interesovanje političkih subjekata. Tako će se čak 92 kandidata boriti za 15 odborničkih mjesta u Skupštini opštine, dok će tri kandidata voditi bitku za funkciju prvog načelnika najmlađe opštine u RS.

"Za tako malu opštinu, koja nema ni 8.000 birača, to je veliki broj političkih subjekata zainteresovanih za ta mjesta. U izvod centralnog biračkog spiska na dan 1. decembra 2014. godine upisano je 7.859 birača", pojašnjava Nenad Paleksić, predsjednik Gradske izborne komisije Doboj, koja će 1. februara na 15 biračkih mjesta, koja su važila i za oktobarske, sprovesti izbore u Stanarima.

Mladen Kršić (SDS), Dušan Panić (SNSD) i nezavisni kandidat Marinko Janjilović boriće se za fotelju načelnika opštine, a ko god da pobijedi, imaće puno posla s obzirom na to da mještani Stanara imaju velika očekivanja.

"Mnogo očekujem od načelnika Stanara. Do sada se sve dešavalo i rješavalo u Doboju, a sada, pošto imamo svoju opštinu, mnogo očekujem, jer ovdje živim i radim. Kod nas su putevi katastrofalni, zatim nemamo vodu, revolt naroda je zbog vode i puteva, pa očekujem da će načelnik biti kvalitetan, da će prvo to da riješi, a ostalo o tom potom", kaže stanarski privrednik Pero Tutnjević.

Mještanin Vojin Vidović kaže da je starosjedilac u Stanarima, gdje, ističe, nema ni kanalizacije ni vode.

"Očekujem da bude bolje nego što nam je radio ovaj Petrović iz Doboja (Obren, gradonačelnik), i ništa više. Samo nek nešto malo bude bolje, odavde je puno para otišlo za Doboj, a ništa nam nije uradio, ni asfalt, ni rasvjetu", priča on.

Stanarima treba više radnih mjesta, smatra Siniša Grujić, te ističe da za sebe ne brine, ali da želi da njegov sin jednog dana zaposlenje dobije u mjestu u kojem žive decenijama.

"Dobro je i ovako, ali nadamo se da će biti još bolje. Malo da se sredi, mada je sve ovo relativno dobro, kakvih sredina ima, pošto radim na terenu i prolazim svugdje, ovo je još dobro", iskren je Grujić.

Jednom od 15 mjesta u skupštinskim klupama nadaju se kandidati SDS-a, SNSD-a, Srpske alternative, PDP-a, HDZ BiH, SP-a, DNS-a, te četiri nezavisna kandidata.

"Mandat će se moći osvojiti sa 400-450 glasova, to je moja procjena, na nivou izlaska građana sa pravom glasa od 60 do 65 procenata. Nema ljudi, Cerovčani i Brestovljani su zaposleni u inostranstvu, to su velika biračka tijela na spisku, ali ljudi nisu tu, i ne vjerujem da će doći", navodi jedan od kandidata.

Prvo javno glasilo

Prije opštinske vlasti, Stanari su dobili prvo javno glasilo, list "Glas Krnjina", koji je pokrenuo ovdašnji Omladinski pokret, s ciljem da svakog mjeseca odštampaju 3.000 primjeraka i besplatno ih dijele.

"Novine štampamo zahvaljujući onima koji se kod nas reklamiraju, dok pisanje članaka preuzima na sebe omladina, koja radi volonterski. Cilj nam je da ove novine podrži i opština Stanari, kako bi imala prvo javno glasilo. Zasad se nijedan politički subjekat nije obratio da se reklamira u novinama, što nam je u neku ruku i drago", kaže urednik lista Dragan Bogdanović Bjeličić.

Napisao / nezavisne novine

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme