Rastusa

Novosti

Borovi još pod snegom

PRVI dan proleća i visoke temperature nisu uticale na to da se otopi sneg na planini Borja

Novosti iz okoline / 24. 03. 2015

Novosti

Prvog dana proleća reporteri "Novosti" boravili na planini Borja, na putu od Banjaluke prema Tesliću. Izletište "Hajdučke vode" sprema se za nove goste.

PRVI dan proleća i visoke temperature nisu uticale na to da se otopi sneg na planini Borja, na putu od Banjaluke prema Tesliću, gde su reporteri "Novosti" zatekli čak 40 centimetara snega! Skijaške staze poznatog izletišta "Hajdučke vode" cele zime su bile na usluzi brojnim posetiocima, zbog blagih padina pre svega amaterskim skijašima i deci.

Ono što ovu planinu izdvaja od ostalih jeste kombinacija mirisa belog i crnog bora, što je po mišljenju zdravstvenih stručnjaka, jedinstven spoj, jer izuzetno povoljno utiče na disajne organe čoveka, posebno dece. Zbog toga u hotelu i restoranu "Hajdučke vode" spremno ispraćaju kraj zimske i početak prolećne i letnje sezone.

- Deca ovde imaju mogućnost da šetaju na oko 2,5 kilometra uređenih staza, da im se drži nastava u prirodi, voze bicikl, bave se raznim sportovima, postoji i igraonica za manju decu, jednom rečju sve je prilagođeno ovom uzrastu - kaže nam Vujadin Pešević, iz službe prodaje u "Hajdučkim vodama".

IME PO HAJDUCIMA

PLANINA Borja je u prošlosti bila dom hajduka, koji su se na drumovima obračunavali sa turskim trgovcima, štiteći siromašne. Najpoznatiji hajduk na ovim prostorima bio je hajduk Kosta, koga kroz vekove prati priča o tome kako je naterao Turke da sa prostora Vrbanjaca prenesu sedru za obnovu manastira Liplje.

U planu ovog izletišta je, kaže Pešević, da se ubrzo otvori i jedan manji zatvoreni i otvoreni bazen, a kad se tome, uz već postojeću konferencijsku salu, pridoda i planirani biznis klub, ovaj turistički kutak na Borju će imati potpuno zaokruženu ponudu.

Poseti ovoj svojevrsnoj vazdušnoj banji, osim svežeg planinskog vazduha, sigurno doprinose i brojni planinski izvori, gde po vodu dolaze i turisti iz banjalučkog i dobojskog kraja.

U okruženju samog hotela ovih dana užurbano traju radovi, kako bi što spremniji dočekali goste i obogatili svoju ponudu. Još pre dve godine krenulo se u "osvajanje tržišta".

Izletište "Hajdučke vode" dobilo je i posebno priznanje od Centra za ekonomske analize RS koje je ovo mesto uvrstilo među najuspešnija privredna i turistička preduzeća u RS.

Napisao / teslicdanas

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme