Rastusa

Novosti

Optimizacija školske mreže gasi život u selima

Veliki broj osnovnih škola u Srpskoj u narednom periodu pogodiće optimizacija školske mreže

Novosti iz okoline / 11. 05. 2015

Novosti

Veliki broj osnovnih škola u Srpskoj, naročito onih područnih, u narednom periodu pogodiće optimizacija školske mreže. To bi značilo da one škole koje ne ispune kriterijume Ministarstva prosvjete i kulture mogu biti ugašene. To bi obično značilo i gašenje života u tim sredinama.

Područna škola u Kuzmanima broji samo četiri učenika. Riječ je o dva učenika petog, i po jednog učenika prvog i drugog razreda. Jednostavnom računicom Ministarstva provjete i kulture Srpske, zaključeno je da ova škola nije ekonomski isplativa. Međutim, priča nije tako jednostavna. Računica je jedno, a potrebe učenika i roditelja nešto sasvim drugo.

Kuzmani su od Teslića udaljeni oko 16 kilometara. Od tih 16, čak 8 km je neasfaltiranog, makadamskog puta. Put je neuslovan, uzak, sa velikim usponima i padovima, jakim krivinama. U Kuzmanima nema signala na mobilnom telefonu, nema ni fiksnih telefona, ne radi nijedna trgovina, a kažu da često nema ni struje. Mještani tvrde da bi gašenjem područne škole u Kuzanima bio ugašen i život u ovom selu.

Ukoliko škola bude ugašena roditelji će biti primorani da svaki dan voze djecu makadamskim putem i više od deset kilometara do naredne područne škole. U zimskim uslovima to će biti skoro neizvodivo. Neki, zbog toga, ako škola bude zatvorena, razmišljaju o selidbi. Kuzmani bi u tom slučaju ostali bez mlađeg naraštaja i postali selo starih i iznemoglih.

- Bilo bi jako loše, osjećali bi se loše. Ostali bi bez škole, ostali smo i bez fiksnih, mobilnih, a sav mladji naraštaj bi bio prinuđen da se seli, kaže Slavica Bagić iz Kuzmana.

I Radisavka Trivunčević kaže da zbog djece razmišlja o selidbi.

Brane Peulić, direktor Osnovne škole "Ivo Andrić", kojoj pripada i područna škola u Kuzmanima kaže da plan optimizacije mreže osnovnih škola na području Srpske nije novijeg datuma. Teslićke osnovne škole uspjele su da se izbore protiv gašenja pojedinih škola još 2012. godine. Danas opet biju istu bitku. Stav Ministarstva je jasan. Područna škola, između ostalog, mora imati bar pet učenika da ne bi bila ugašena. Peulić se nada da će Kuzmane spasiti samo specifičnost ovog područja.

- Kako je zimi i kako je u jesen kad se okiša to znaju mještani ovog kraja. Sva ova djeca i njihovi roditelji su mali heroji. Pokazatelj da autobus iz Kuzmana polazi u pola sešt i vraca se u pola dva i to je to pokazuje kakav je ovo kraj i kakvi su uslovi za život. Svako ko ostane ovdje mora biti nagrađen, zadrzava se teritorija, ističe Peulić.

Četiri mala heroja u Kuzmanima i ne pomišljaju da njihova škola može biti ugašena. Odlični su đaci i dobra djeca. Voljeli bi da i njihovo školsko dvorište bude puno djece. Nažalost, slika je sasvim suprotna. Njih četvoro se odlično slažu i međusobno pomažu. Nema svađe ni u školi, ni na putu do škole.

- Postignemo jako dobar uspjeh jer naporno učimo i radimo. Provodimo svaki trenutak kreativno i dobro se slažemo jer nas je malo. Jako smo vrijedni, kaže Tijana, učenica petog razreda.

Marijana Kasapović, učiteljica četiri mala heroja, svaki dan prelazi onaj isti neuslovni put kojim će, ukoliko se škola zatvori, morati ići i sami mališani na putu do škole. Priznaje da nije lako. Ipak, smatra da gašenje ove škole ne bi bilo dobro, po učenike i po roditelje.

- Roditelji su jako susretljivi, oni koji imaju dzipa, dolazili su po mene da vide je li sve uredu. Svi smo kao jedna velika porodica. Meni je jako lijepo, kaže Marijana Kasapović, profesor razredne nastave u područnoj školi u Kuzmanima.

Sa istim ili sličnim problemom muku muči još nekoliko škola na području teslićke opštine. Direktori svih osam osnovnih škola jednoglasni su u tome da nije dobro ukoliko ijedna škola bude ugašena. Jasno su to i izložili tokom sastanka opštinskog Aktiva direktora i načelnika opštine. Iako Ministarstvo prosvjete još uvijek nije dostavilo konkretan spisak škola koje bi se mogle naći na udaru, Aktiv direktora, na osnovu podataka sa kojim raspolažu i kriterijuma Ministarstva pretpostavljaju o kojim školama će biti riječ.

- Tu je recimo konkretno škola u Kuzmanima, to je moja područna škola. U Šnjegotini, to bi mogla biti devetorazredna škola koja pripada školi u Pribiniću. To bi značilo gašenje odjeljenja od šestog do devetog i pretvaranje devetorazredne u petorazrednu, naglašava Brane Peulić, direktor Osnovne škole "Ivo Andrić" iz Đulića.

Milan Miličević, načelnik opštine Teslić kaže da je opštinska uprava dobila dopis od Ministarstva prosvjete i kulture Srpske u kojem je od opštine zatraženo mišljenje o potrebi za optimizacijom, kao i da daju prijedlog optimizacije mreže škola na teritoriji teslićke opštine.

- To je jako bolno pitanje. Prebaciti tu lopticu sa ministarstva na lokalnu zajednicu, na nekog ko se zove načelnik, ili kolegij direktora, je jako nekorektno. Ja nisam zato i usaglasio sam se sa direktorima da ćemo na sve zakonom propisane načine da sačuvamo sva podrucna odjeljenja svih škola u Teslicu, ističe Miličević.

Da ipak ima i pozitivnih primjera potvrđuje Osnovna škola "Petar Petrović Njegoš" kojoj pripadaju područno odjeljenje Rudnik i Banja Vrućica. U školi tvrde da nemaju problem sa manjkom učenika, ali i da razumiju probleme kolega u drugim školama.

- Mi smo možda i specifična škola koja ima puna odjeljenja, od oko 100 učenika i u jednoj i u drugoj školi i za sada nemamo problema oko smanjenja učenika, rekao je Dragutin Jelić, direktor Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš".

Oni koji ipak imaju problema, strepe pred dolazak Komisije iz Ministarstva. Komisija će obići sve škole u lokalnim zajednicama koje nemaju dovoljan broj odjeljenja ili učenika, a koji su propisani Zakonom o osnovnom obrazovanju.

- Te aktivnosti bi trebale biti uradjene tokom maja i juna...sve bi se trebalo završiti do kraja avgusta da naredna godina započne normalno, kaže Peulić.

U Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske tvrde da je cilj ovih aktivnosti obezbijediti bolje uslove školovanja učenicima. Tvrde i da će Komisija nakon obilkaska lokalnih zajednica i posjete školama, napraviti izvještaj sa prijedlogom optimnizacije. Sve aktivnosti, kako kažu, realizovaće se u saradnji sa lokalnim zajednicama, a posebno će vositi računa o školama sa posebnim statusom koje se nalaze u rubnim i nerazvijenim opštinama Srpske.

Mještani Kuzmana se nadaju, da se ova stavka u Ministarstvu odnosi upravo na sela kao što je njihovo, te da će školu uspjeti spasiti i ovaj put.

Napisao / srpskacafe

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme