Rastusa

Novosti

Cicvarijada u Tesliću

Tokom proteklog vikenda u Tesliću smo zabilježili jedan zanimljiv događaj

Novosti iz okoline / 30. 06. 2015

Novosti

Tokom proteklog vikenda u Tesliću smo zabilježili jedan zanimljiv događaj. Naime, naše bake su u mladosti redovno pripremale cicvaru – tradicionalno jelo specifično za ove krajeve. Upravo zbog čuvanja tradicije i kulture, ali i brendiranja cicvare Teslićani su pokjrenuli i manifestaciju pod nazivom Cicvarijada.

Druga po redu Cicvarijada u Etno plaži „Lane" u Blatnici kod Teslića okupila je 24 ekipe koje su se takmičile u pripremanju cicvare. Iako vremenske prilike nisu išle na ruku velikom broju učesnika i posjetilaca to nije pokvarilo dobru atmosferu i raspoloženje tokom Cicvarijade. Svi posjetioci imali su priliku da degustiraju cicvaru, a takmičari su se potrudili da baš njihova ponese titulu najbolje.

- Kakvu ste vi to cicvaru spremili? Ja se nadam da je prva liga, e sa d sta ce reci ziri ja ne znam. Spremala sam je po starom receptu koji sam naucila od sabana kafandzije zene jos kao mlada, rekla je učesnik iz SRD „Usora", Teslić Zdenka.

Ipak titulu najbolje cicvare na ovogodišnjoj Cicvarijadi ponijela je ekipa Radojke Gavrić iz Blatnice. Radojka kaže da je njena ekipa i prošle godine osvojila prvo mjesto na ovoj manifestaciji. Otkrila nam je i šta je to što njihovu cicvaru razlikuje od ostalih.

- Mislim kod nas ima i od krava i od ovaca pavlaku, sir mi proizvodimo0 mislim da je to, imamo mi i svoje domace brasno, nista drugo ne stavljamo. (SIJECI) mi kod sebe ni vodu ni pavlaku nia moze i bez rendanog sira, rekla je iz pobjedničke ekipe Radojka Gavrić.

Upravo je cilj Cicvarijade brendiranje blatiničke cicvare kao prepoznatljivog jela ne samo u krajevima teslićke opštine već i mnogo šire.

- Prosle godine smo imali sedam ekipa, ove godine 24. Jako smo zadovoljni, bilo je naporno. I vremenski uslovi su bili takvi da smo morali da idmeo pod nadstresnicu ali smo sve u svemu zadovoljni, kazao je direktor Turističke organizacije opštine Teslić Siniša Božić.

- Ja mislim da ce treca jos vise uspjeti, jer imamo saradnju sa federacijom, mi smo pozvali i njih, jer oni okruzuju ovaj dio, travnik, vlasic, zepce, tesanj, i oni poznaju kako se pravi cicvara, rekao je domaćin i član stručnog žirija Danko Trivunović.

Cicvarijada je i ove godine održana u sklopu manifestacije Teslićko ljeto. Organizator je opštinska turistička organizacija, a pokrovitelj načelnik opštine Teslić.

Izvor / srpskacafe

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme