Rastusa

Novosti

Hemijski otpad u Studencima

Mještani zabrinuti za izvor pitke vode i kupalište!

Novosti iz okoline / 07. 07. 2015

Novosti

Hemijski otpad u dvorištu Doma mjesne zajednice Studenci uznemirio je mještane ovog kraja. S obzirom da se odloženi otpad nalazi u neposrednoj blizini izvora pitke vode i kupališta mještani tvrde da se ne osjećaju bezbjedeno.

Ko je otpad deponovao u njihovo dvorište ne mogu sa sigurnošću da tvrde. Slučaj su kažu odmah prijavili i opštinskoj insekciji te zatražili da se otpad hitno ukloni.

-Naš trgovac ovdje koji održava plažu i izvor osjetio je miris, smrad koji grize i za nos i za grlo. S obzirom da je bila tu i policija, on je njima prijavio, ali su rekli da nije u njihovoj nadležnosti. Obavijestili smo komunalnu inspekciju koja je došla oko 13 časova, pregledali su i rekli da će odmah intervenisati. Ja sam im sugerisao da ovaj otpad treba odmah ukloniti da se površina skine jedan sloj u dubinu od 40 cm, kaže predjsednik Mjesne zajednice Studenci, Pejo Krčalić.

Iako je otpad uklonjen još uvijek su vidljivi ostaci. Mještani su nezadovoljni jer tvrde da nadležni otpad nisu uklonili po propisu, pa još uvijek strahuju da bi otpad mogao ugroziti izvorište i kupalište, kao i zemlju u tom kraju.

-To se danas pojavilo kod nas, sutra može biti bilo gdje. Mogu vam reći da su na ovaj način opštinske strukture zatajile, a hrvatski narod na ovom području se osjeća nesigurno, ugroženo mogu reći, kaže Krčalić.

U Opštini priznaju da je na ovoj lokaciji bio odložen hemijski otpad. Međutim, tvrde da su sve uradili kako bi spriječili negativne posljedice po ovaj kraj.

-Radnici Komunalnog preduzeća u toku prošlog mjeseca uklonili su otpad u koje je nepoznato lice izasulo na površinu nepoznato hemijsko sredstvo. Komunalna policija izlaskom na teren rješenjem je naložila Odjeljenju za stambeno komunalne poslove da se izvrši uklanjanje nepoznate materije sa predmetne lokacije. Odjeljenje za stambeno komunalne poslove je angažovalo Komunalno preduzeće Rad Teslić koje je izvršilo uklanjanje otpada i na taj način riješilo bilo kakve negativne ekološke posljedice, kaže Vanja Pajkanović iz Služba za informisanje opštine Teslić.

U Mjesnoj zajednici Studenci tvrde da niko ne dovodi u pitanje to da li je otpad ukolnjen, već na koji način je to urađeno. Što se njih tiče problem još uvijek nije riješen, te će i sami zasukati rukave.

-Mi evo i danas nakon mjesec dana uzmemo lopatu pa to razgrnemo i vidimo da otpada i dalje ima. Počeli smo da palimo i vatru, evo pokosili smo i travu oko doma zvanog ruševina, i ovu ćemo travu ovdje zgrnuti da to popalimo da se smrad ne osjeti. Samo evo vidi se i u daljini da zemnlja više ne može ni da apborbuje kišnicu znači da je toliko taj otpad stvorio u zemlji nekakvu zaštitu membranu da i zemlja ne može upija vodu, rekao je Krčalić.

Mještani se nadaju da će u narednom periodu biti razotkriven i onaj ko je otpad odložio. To kažu nije teško utvrditi. Na otpadu su pronašli i dijelove kartonskih kutija na kojim tačno piše vrsta robe. Po onome što su vidjeli na kutijama mještani tvrde da je riječ o tekstilu, pa predpostavljaju da se radi o tekstilnoj industriji. Od nadležnih traže da riješe ovaj slučaj i kazne počinioca kako se nikada više ne bi ponovilo.

Izvor / srpskacafe

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme