Rastusa

Novosti

Prezentacija početka rada TE Stanari

Sinhronizacija TE sa energetskom mrežom BiH do sredine marta, nakon toga sledi probni rad i isporuka energije potrošačima

Novosti iz okoline / 10. 02. 2016

Novosti

Sinhronizacija TE sa energetskom mrežom BiH do sredine marta, nakon toga sledi probni rad i isporuka energije potrošačima od sredine godine.

Tri godine od početka prvih radova, Termoelektrana Stanari kod Doboja je praktično već spremna za isporuku kilovata do krajnih potrošača, mada još traje uhodavanje u testnoj fazi i prethodi probni rad.

Formalno, Dongfang Elektric Corporation, kome je vlasnik TE, britanska energetska kompanija EFT, poverila gradnju najvećeg energetskog objekta u BiH u poslednje tri decenije, taj posao treba da okonča za 45 meseci. Međutim, kada se obave sve predradnje i TE bude u potpunoj funkciji, taj posao će biti završen pre roka.

To je istaknuto na preksinoćnjoj prezentaciji u Tesliću, upriličenoj povod završetka izgradnje ovog kapitalnog objekta.

-TE Stanari je povezana na prenosnu mrežu preko 400 kilovatnog dalekovoda Banja Luka – Tuzla i 110 kilovatnog dalekovoda Ukrina Teslić. Proizvodićemo jednu petinu struje koja je potrebna BiH, ali nismo konkurencija Eletroprivredi BiH, jer smo i zbog uslova orjentisani na izvoz struje u zemlje gde ona nedostaje – rekao je na prezentaciji Uror Bojanić, zadužen u kompaniji EFT na operativnim poslovima trgovine strujom, precizirajući da početak komercijalnog rada počinje polovinom ove godine.

Na prezentaciji su iznesene tvrdnje da je ova TE jedina u BiH u kojoj će se na precizan način pratiti uticaj TE na životnu sredinu, na stanje vazduha, vode i zemljišta u skladu sa relevantnim direktivama EU. To će biti posebno značajno, ako se zna da je većina ostalih TE u oba entiteta na isteku veka trajanja i gotovo pred gašenjem pojedinih blokova, ali i celih postrojenja.

Paralelno uz gradnju TE, komapanija EFT je razvijala i susedni Rudnik lignita u Stanarima, kojeg je od potpunog propadanja spasila preuzimanjem u maju 2005. godine. U sanaciju i stabilizaciju rudnika do sada je prema rečima direktora Ivice Jakovljevića uloženo 25 miliona evra, a kapacitet godišnje prozivodnje podignut je na 2,5 miliona tona uglja godišnje.

-Taman toliko i iznose količine neophodne za funkcionisanje Termoelektrane, a kako su dokazane rezerve uglja u Stanarima oko 108 miliona tona, EFT ima dugoročan plan razvoja ovog rudarsko energetskog kompleksa. U skladu sa tom strategijom realizivali smo već niz mera koje su unapredile proizvodnju i otvorile put za proširenje obima eksploatacije, dovoljno za narednih 40 godina – reči su Jakovljevića, koji je dodao da su TE i rudnik objedinjeni.

Trenutno preduzeće na čijem je on čelu zapošljava 653 radnika, naspram 284 kada su pre deset godina preuzimali propalu firmu. Sada su plate zaposlenih za 50 odsto veće u odnosu na prosečne plate u realnom sektoru u RS, znatno veće i od proseka ukupnih plata u RS, BiH, kao i energetskom sektoru.

Kada bude puštena u komercijalni rad, sama Termoelektrana će zapošljavati 200 radnika ne samo iz RS, već i iz FBiH, Srbije, pa i energetičare iz zemalja zapadne Evrope.

EKOLOGIJA

TE u Stanarima će biti kapaciteta 300 megavata (MW), sa planiranom godišnjom proizvodnjom od dva miliona megavat časova (MWh) pri radu u baznom režimu.

Ova TE će biti prvi pogon za proizvodnju električne energije u BiH koji će se u potpunosti pridržavati direktive Evropske komisije za postrojenja sa velikim ložištima o zaštiti životne sredine. Emisija štetnih materija, uveravaju investitori EFT, će biti u potpunosti u skladu sa regulativom RS i BiH.

Izvor / dobojski info

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme