Rastusa

Novosti

RS jača za milione megavata

Najveći energetski objekat sagrađen u posljednje tri decenije u Republici Srpskoj, ali i BiH, Termoelektrana Stanari

Novosti iz okoline / 19. 02. 2016

Novosti

Najveći energetski objekat sagrađen u posljednje tri decenije u Republici Srpskoj, ali i BiH, Termoelektrana Stanari, spremna je za rad!

Britanska energetska kompanija EFT grupa, vlasnik ovog giganta, do sada je uložila 480 miliona evra, a ostaje da uloži još 70, do konačne cifre od 550 miliona, koliko će ukupno koštati ovaj kapitalni projekat.

– U toku je testiranje rada elektrane, a početak komercijalnog rada, odnosno prvi kilovati koji će biti proizvedeni za prodaju, biće otpremljeni polovinom godine, najvjerovatnije već krajem maja – kaže Savo Mirković, tehnički direktor TE Stanari. Glavni izvođač radova, po sistemu “ključ u ruke” bila je kineska kompanija “Dongfang Electric Corporation”, vodeće energetsko preduzeće specijalizovano za izgradnju velikih energetskih postrojenja sa više od 480 izgrađenih elektrana širom svijeta.

– TE Stanari je povezana na prenosnu mrežu preko 400 kilovatnog dalekovoda Banjaluka – Tuzla i 110 kilovatnog dalekovoda Ukrina – Teslić. Proizvodićemo jednu petinu struje koja je potrebna BiH, ali nismo konkurencija elektroprivredama RS i BiH, jer smo orijentisani na izvoz struje u regionu gdje ona nedostaje – ističe Uroš Bojanić, koji je u kompaniji EFT zadužen za operativne poslove trgovine strujom. Instalisana snaga TE Stanari je 300 megavata, a očekivana godišnja proizvodnja dva miliona megavat časova. Paralelno uz gradnju TE, kompanija EFT je razvijala i rudnik lignita u Stanarima, kojeg je od potpunog propadanja spasila preuzimanjem u maju 2005. godine. U sanaciju i stabilizaciju rudnika do sada je uloženo 25 miliona evra, a kapacitet godišnje proizvodnje podignut je na 2,5 miliona tona uglja godišnje.

– Taman toliko i iznose količine neophodne za funkcionisanje Termoelektrane, a kako su dokazane rezerve uglja u Stanarima oko 108 miliona tona, EFT ima dugoročan plan razvoja ovog rudarsko-energetskog kompleksa. U skladu sa tom strategijom, realizovali smo niz mjera koje su unaprijedile proizvodnju i otvorile put za proširenje obima eksploatacije, dovoljno za narednih 40 godina – ističe Ivica Jakovljević, direktor rudnika.

D. ADŽIĆ

Značaj za Stanare

Puštanjem u rad TE Stanari najviše su se obradovali stanovnici ove opštine, koji su pored mnogobrojnih zaposlenja svjedoci i konstantnog ulaganja u infrastrukturu, ali i ostale resurse u Stanarima.

Veliku korist od rada Termoelektrane Stanari imaće i lokalna zajednica i RS. -Kroz poreze i doprinose i koncesione naknade u ovih deset godina dali smo više od 95 miliona KM, a kada TE počne sa radom sve to će biti tri do četiri puta više – rekao je Ivica Jakovljević. Istorija zajedničkog razvoja lokalne zajednice uključuje veliki broj realizovanih infrastrukturnih projekata i aktivnosti iz domena društveno odgovornog poslovanja. Podrška obrazovanju mladih generacija traje u kontinuitetu tokom svih godina prisustva kompanije EFT u Stanarima. Fokus aktivnosti je okrenut prema osnovnoj školi u Stanarima, ali takođe uz kontinuitet podrške osnovnim školama u Doboju. Đacima iz Stanara se posvećuje posebna pažnja, đaci prvaci i najbolji đaci na kraju školske godine dobijaju adekvatne edukativne donacije i poklone. Svim osnovnim školama iz Doboja krajem 2015. godine donirana su neophodna sredstva za sanaciju učionica i kupovinu obrazovnih materijala koji su stradali nakon posljednjih poplava.

Blizu 900 zaposlenih

Rudnik u Stanarima trenutno zapošljava 653 radnika. Kada bude puštena u komercijalni rad, sama Termoelektrana će zapošljavati 200 radnika, ne samo iz Republike Srpske, već i iz Federacije BiH, Srbije, pa i energetičare iz zemalja zapadne Evrope, što znači da će rudnik i termoelektrana u punom kapacitetu zapošljavati blizu 900 radnika.

Izvor / narodne novine

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme