Rastusa

Novosti

Galijašević: Selefije šetaju gradom

Ove grupe su značajne po tome što su formirale vlastite zajednice (džemate)

Novosti / 10. 04. 2012

Novosti

Vehabijske grupe prisutne su u nekoliko dobojskih naselja i u samom gradu, kao i na području opština Derventa i Teslić, kaže Dževad Galijašević, član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Galijašević je rekao Srni da vehabije žive u dobojskim prigradskim naseljima Makljenovac i Miljkovac, u starom dijelu grada, zatim Kotorskom, te selu Sjenina između Doboja i Modriče.

Na području Dervente otkupili su nekoliko hrvatskih imanja i tu žive, dok su u teslićkoj opštini prisutni u selima Kamenica i Rajševa, navodi Galijašević.

"Ove grupe su značajne po tome što su formirale vlastite zajednice (džemate) i pripadaju uniji džemata selefijske dave iz Beča (misionarska uloga u islamu) kojom upravlja Muhamed Porča. U svakoj od ovih zajednica ima barem po jedno vozilo bečke registracije koje vozi vehabija", priča Galijašević.

Osim Porče, dodaje, idejni vođa vehabija na ovim prostorima je i Nusret Imamović.

Prema njegovim riječima, vehabije u Srpskoj tek grade sistem na graničnom područjima, ali još nema bezbjednosno interesantnog djelovanja. Galijašević dodaje da samo njihovo prisutvo predstavlja ekstremno djelovanje jer ruši ustavni sekularizam države.

On je dodao da policija mora da zna za njih i da prati bezbjednosne aspekte njihovog djelovanja.

U Centru javne bezbjednosti Doboj Srni je rečeno da u skladu sa svojim nadležnostima prate sve bezbjednosne pojave i događaje, kao i aktivnosti lica koja svojim djelovanjem mogu ugroziti bezbjednost na području koje operativno pokriva.

Iz Centra navode sa kontinuirano preduzimaju sve mjere i radnje radi prikupljanja i analize informacija u vezi sa potencijalnim terorističkim aktivnostima, praćenjem pojava određenih ekstremnih ponašanja nacionalnih, vjerskih i drugih pobuda.

"U tom smislu i aktivnosti vehabijskog pokreta i njihovih pristalica, kao i aktivnosti drugih lica, ukoliko mogu imati određene negativne posljedice po stanje bezbjednosti na području operativne odgovornosti CJB Doboj predmet su njegovog interesovanja", ističu u Centru i naglašavaju da prikupljene informacije imaju isključivo operativni karakter.

Načelnik dobojskog Centra Tihomir Narić ranije je potvrdio novinarima da na području opštine Doboj ima evidentiranih lica koja svojim izgledom i ponašanjem ukazuju da je riječ o licima koja pripadaju vehabijskom pokretu, ali da još nije evidentirano ekstremno djelovanje.

Napisao / dobojcaffe.com

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme