Rastusa

Novosti

Arheološka istraživanja na dobojskoj tvrđavi

U narednih deset dana arhelozi iz Regionalnog muzeja u Doboju istraživaće tzv. ekonomski objekat pored glavne kule koji nikada nije istraživan.

Novosti iz okoline / 29. 03. 2016

Novosti

Na dobojskoj tvrđavi počela su arheološka istraživanja. U narednih deset dana arhelozi iz Regionalnog muzeja u Doboju istraživaće tzv. ekonomski objekat pored glavne kule koji nikada nije istraživan.

Dio koji će biti istraživan trenutno je 50 odsto zatrpan slojem zemlje i kamena. Sve to treba otkopati i pretresti pod budnim okom stručnjaka.

- On nikada nije istraživan, tako da očekujemo svašta, da vidimo kad je tvrđava osnovana, koji je karakter objekta, pokretni nalazi i na kraju da se konzervira sve i izloži u muzeju da se vidi - naveo je arheolog Aleksandar Јašarević.

Od 14. vijeka do 1850. godine ovo područje su naseljevale brojne generacije. Svi su se drugačije odnosili prema tvrđavi, neki su je rušili i palili, drugi dograđivali i pregrađivali. Danas o njoj brine TO Grada Doboja koja je u želji da je učini atraktivnom za turiste dogradila određene sadržaje. Zavod za zaštitu spomenika i kulturnog nasljeđa nije prihvatio idejni projekat, pa su u TO prinuđeni da ispravljaju nepravilnosti.

"Mi smo voljni da sve te nepravilnosti otklonimo i to je sasvim normalno. Ne radi se o stvarima koje su komplikovane da se to ne može uraditi, zidovi su sačuvani, bedemi, ništa to nismo dirali, ono što je srž i što je najvažnije", navela je Mitra Đuričić, direktorka Turističke organizacije u Doboju.

To što je dogradnja na tvrđavi sporna nije prepreka arheolozima. Istraživanja su planirali ranije, a cilj im je da dopune dosadašnja oskudna saznanja o tvrđavi.

"O tvrđavi znamo da je gornji dio osnovan u srednjem vijeku, s tim da je preživio ogromne prepravke poslije princa Eugena Savojskog i napada na Sarajevo. Tvrđava je renovirana i adaptirana u modernu tvrđavu početkom 18. vijeka", rekao je Aleksandar Јašarević.

Podrška istraživanjima očekuje se i od pripadnika Oružanih snaga BiH. Prvog dana iskopavanja bilo je problema u vezi sa dokumentacijom, pa će oni na teren za koji dan. Saglasnost za ova istraživanja dao je Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa. Cijeli projekat je dio šireg projekta koji podrazumijeva istraživanja nekoliko važnih srednjovjekovnih lokaliteta, u okviru obilježavanja 700 godina od smrti kralja Dragutina Nemanjića, pod čijom je vlašću bilo i dobojsko područje, i jubileja 600 godina od prvog pisanog pomena Doboja, a koji je usko vezan za pomen tvđave.

Izvor / dobojski info

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme