Rastusa

Novosti

Život ispunjen umjetnošću

Za brucoškinju Akademije umjetnosti u Banjaluci Suzanu Suvajac umjetnost je način života

Novosti iz okoline / 06. 05. 2016

Novosti

Za brucoškinju Akademije umjetnosti u Banjaluci Suzanu Suvajac umjetnost je način života. Crta od malih nogu, a inspiraciju pronalazi posmatrajući ljude i njihove razlike.

Njena prva samostalna izložba u Tesliću 2014. godine izazvala je veliko interesovanje i otvorila joj vrata za dalji rad i napredak.

“Osim izložbe u Tesliću, izlagala sam i u izložbenom prostoru Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske u okviru likovne kolonije ‘Koraci’, koja se održavala 2011. godine. Iste godine sam učestvovala na likovnim susretima ‘Reuo’ u Prnjavoru”, kaže Suzana.

Prvu sliku je prodala još u osnovnoj školi, čime je dobila podsticaj za svoj dalji rad.

“Umjetnost je za mene čovjekovo ponašanje, način izražavanja osjećanja. Volim da posmatram ljude i njihove pokrete, način na koji se međusobno razlikuju. Zato najviše volim slikati portrete jer je upravo ta različitost među ljudima ono što me inspiriše.”

Novosti

Navodi da je danas veliki problem mladih umjetnika to što nailaze na osporavanje i nerazumijevanje okoline.

“Među našim ljudima vlada uvjerenje da je umjetnost gubljenje vremena, nešto što ne donosi nikakvu zaradu niti ima bilo kakvu budućnost, dok su kolege umjetnici ti koji me razumiju jer i sami prolaze kroz slične situacije. Ne možemo samo sjediti i čekati da nas neko otkrije svijetu, da pokaže ono što znamo i umijemo. Danas je tehnologija napredovala, postoji mnogo načina na koje se mi možemo sami plasirati, a mnogi od njih su udaljeni samo nekoliko klikova mišem.”

Novosti

Upravo ovo pomoglo joj je da se njen rad primijeti i u inostranstvu, a najčešće slika portrete jer se oni najviše poklanjaju.

“Takođe radim i slike na zidu ili ikone. Ukoliko slikam na zidu, u tom periodu obično ništa drugo ne radim. Nekada se zna desiti da imam narudžbi za cijeli mjesec, a nekada nemam nijednu.”

Kroz slikarstvo dobila je priliku da se oproba i u restauraciji i fresko-slikarstvu, te navodi da će se u budućnosti ovome više posvetiti. Studiranje planira nastaviti u inostranstu, a nema sumnje da je uz sav talenat i rad, novi uspjesi tek očekuju.

Izvor / eteslic

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme