Rastusa

Novosti

Gojakovac - prvi centar pismenosti i kulture

Nadomak Stanara u selu Cerovica nalazi se zaseok Gojakovac koji je naziv dobio još u tursko vrijeme

Novosti iz okoline / 18. 05. 2016

Novosti

Nadomak Stanara u selu Cerovica nalazi se zaseok Gojakovac koji je naziv dobio još u tursko vrijeme. Naime, tu se u borbama protiv Turaka istakao čuveni hajduk Gojko, koga su Turci mučki ubili. Na uspomenu na hajduka Gojka pređašnji stanovnici dadoše ime mjestu „Gojakovac“.

Gojakovac je bio prvi centar pismenosti i kulture. A da je tako i danas potvrđuje I činjenica da ima nešto što ni neke opštine nemaju. U Gojkovcu se nalazi Zavičajni muzej. Dolazeći do ovog Muzeja sretosmo nekoliko mještana, kažu porazgovaraće sa nama, ali kameru da ne palimo. Priču započinju hvaleći parohijskog sveštenika, kažu ima i hobi, skuplja neke starine za svoj Muzej. Pokazali su nam i put do crkve a tu je kažu i nekadašnja škola u kojoj je sada smješten Zavičajni muzej Gojakovac. Idejni tvorac muzeja, sveštenik Miroslav Živković rado nas je dočekao.

– Sama ova zgrada je zgrada bivše škole iz 1897 godine i ona sama po sebi je već Muzej, s tim da je u ratu bila srušena do pola, ovaj narod Cerovice su kao i Crkvu i ovu školu su obnovili i opet ona nije služila ničemu. Onda sam iskoristio to da uz Svetosavski dom koji je ispod nas dole, a onda se pojavio prostor ovdje da ubacim neku svoju ideju koju sam u poslednjih desetak godina stvarao onako u sebi, a to je ideja očuvanja istorije i tradicije ovog sela i uopšte ovog kraja – ispričao nam je sveštenik Miroslav Živković.

Višegodišnjim naporima, uz svesrdnu pomoć i podršku mještana i stručnih saradnika proto Miroslav je realizovao stalnu postavku u maju 2014 godine. Oko 200 eksponata priča o kulturno – istorijskoj prošlosti ovog kraja. Stalna postavka sadrži narodne nošnje ovog kraja, stare spise i dokumente, oruđe i alate, fotografije kao i novčanice. Ipak najviše pažnje odvlači kuća šeperuša, sagrađena od prirodnih materijala.

– Pa ako vam kažem, a neće biti neskromno da smo za jednu zimu sve ovo pripremili, napravili, izbili neke zidove doradili što se tiče prostora, a onda sam eksponate jednostavno prikupio u jednoj vodici kad sam išao po selu, tako da sam to tražio od ljudi onako iskreno, treba mi za muzej, ljudima nije, mnogima nije bilo jasno da budem iskren vidio sam im u očima, nisu mi ništa rekli, davali su mi te neke predmete koji su bili stari, baačeni po tavanima po podrumima prašnjavi, ja sam to dovozio sebi u garažu čistio i evo postavio sam – kaže sveštenik Živković.

Svaki eksponat ima svoju priču i mogao bi se uprotrijebiti i danas. Svaki je u funkciji, mada smo sebi sve olakšali pa nekadašnje poslove radimo na jednostavan način, i to uz pomoć tehnike, priča prota Miroslav. Koliko je ovaj muzej značajan svjestan je i prvi čovjek najmlađe opštine u Srpskoj.

– Narod koji nema svoju kulturu i tradiciju, taj narod je osuđen u svakom slučaju da ponavlja istoriju. Ovakvo znamenje koje Cerovica ima sigurno da je vodilo računa da drži svoju tradiciju i kulturu, a to sada u opštini Stanari predstavlja nama puno u kulturnom i u svakom drugom pogledu – izjavio je načelnik opštine Stanari, Dušan Panić.

I lokalna vlast i mještani se slažu u jednom, da se gostima i iz naše zemlje i iz inostranstva ima šta pokazati. Znamenje kulturno – istorijske cerovačke prošlosti krasi ovaj Muzej, a upravo su starine dika Cerovčana. U narednom periodu radiće se na proširenju Muzeja i na povećanju broja eksponata. Vrata ovog Muzeja su uvijek otvorena, a naša topla preporuka je da ga posjetite ukoliko ste u mogućnosti.

Izvor / dobojski info

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme