Rastusa

Novosti

Rad mladog Trebinjca krasiće teslićki trg

Mladi Trebinjac Željko Aleksić napravio je od danilovgradskog kamena visočice tri i po metra visoku statuu kralja Dragutina za Teslić

Novosti iz okoline / 09. 06. 2016

Novosti

Mladi Trebinjac Željko Aleksić napravio je od danilovgradskog kamena visočice tri i po metra visoku statuu kralja Dragutina za Teslić, koja će krasiti centralni gradski trg, odnosno portu sabornog hrama, koji graniči s trgom.

Sve se desilo spontano, kada su Teslićani po preporuci došli do trebinjskog klesara da u okviru projekta Krstova Gora na prilaznoj stazi sagradi reljef manastira Ostrog, a nakon što je uradio reljef ponuđeno mu je mnogo izazovnije djelo – statua sveca zaštitnika ovoga grada, koju je Željko uradio za sedam mjeseci.

“Kamen je bio težak 8,5 tona, a s njega sam odbio polovinu, tako da je sada statua teška oko 4,5 tona”, objašnjava Željko. Statuu je radio od novembra, ispred kuće, pod vedrim nebom, zaklonjen skelom obloženom najlonima samo od radoznalih prolaznika da ga ne ometaju u radu, i to svakoga dana po cijeli dan, sve dok je imao snage, moleći se, kako kaže, samo da mu kiša ne pada i da ga ne ometa.

“Prvih osam dana sam smršao četiri kilograma, dok se nisam uhodao, jer je ove velike radove najgore početi i završiti, a sve se moralo raditi vrlo oprezno, jer samo jedan pogrešan potez je mogao sve da upropasti. Ali, ispalo je upravo onako kako sam zamislio, imajući u glavi vizuju i prije nego što je kameni blok stigao pred kuću”, kaže Željko.

Dalje navodi da mu je vizija bila da statua prikazuje čitav život kralja Dragutina, jer u jednoj ruci drži oboreni mač, kao simbol njegovog prestanka vojevanja kada je jednom prilikom bio ranjen i od tada je hramao i nije predvodio vojsku, a u drugoj ruci je krst, njegovo vrijeme života kada se posvetio bogu i molitvama.

Postament u Tesliću već čeka kralja Dragutina, a ovu poprilično visoku statuu Željko je uradio tako da dvije trećine budu u donjoj polovini tijela, kako bi bila što stabilnija.

Antr Radovi

Osim statue kralja Dragutina, Željko Aleksić je dosad napravio i dvoje kamene gusle koje sviraju, kameni lanac, ikonu svoje krsne slave Svetog Iganjtija, česmu pored porodične kuće i bezbroj sitnijih kamenih radova. Kaže da ima dovoljno posla i narudžbi i da od ovoga posla, iako je poprilično težak, može da izdržava svoju porodicu, suprugu i devetomjesečnu kćerkicu Minu.

Izvor / eteslic

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme