Rastusa

Novosti

Ponos svih Teslićana

Bogatstvo kojim se rijetko ko može pohvaliti!

Novosti iz okoline / 24. 01. 2018

Novosti

Opština Teslić nezaobilazni je dio turističke ponude Bosne i Hercegovine. Obiluje mnogim prirodnim ljepotama koje su u mnogome još uvijek nedovoljno iskorištene što predstavlja razlog više za posjetu ovom nebrušenom dijamantu.

Opština Teslić se nalazi u sjevernom dijelu Centralne Bosne, odnosno zahvata južni dio zapadne polovine Republike Srpske. Sa površinom teritorije od 846 km² spada među najveće opštine Republike Srpske.

Kulturno-istorijsko naslijeđe, prirodne ljepote

Granične opštine su joj Doboj, Tešanj, Maglaj, Žepče, Zenica, Travnik, Kotor Varoš i Čelinac. Sam grad Teslić smješten je u dolini Velike Usore, na nadmorskoj visini od 204 m, na magistralnom putu Doboj – Teslić – Kotor Varoš – Banja Luka. Od Banja Luke je udaljen 85 km, a od Doboja 26 km.

Za jedan od najvećih potencijala ove opštine svakako se može reći da su to prirodne ljepote kao što su Vučja planina, planina Borja, Očauš te mnoga druga mjesta netaknute prirode u kojoj se smjenjuju prostrane šume i livade ispresjecane kristalno čistim planinskim vodotocima.

MANASTIR LIPLJE – DUHOVNI RAJ U PODNOŽJU BORJA

Novosti

Manastir Liplje smješten je u podnožju planine Borje, uz rijeku Bistricu, 25 km zapadno od Teslića i srednjovjekovni je manastir koji datira iz 13.vijeka. Njegov postanak vezuje se za imena Svetog Save i Stefana Nemanje dok se u njegovoj arhitekturi otkriva Raška škola. Nalazi se u prirodnom okruženju koje nijednog posjetioca ne ostavlja ravnodušnim.

VUČJA PLANINA

Novosti

Sa visinom većom od 1300 metara, Vučja planina predstavlja jedan od najviših vrhova opštine Teslić, a ono što je izdvaja kao najljepšu planinu na ovim prostorima je prostrani plato na njenom vrhu koji je prekriven travom mekšom od tepiha i sa kojeg se pružaju fantastični pejzaži sa svih strana, te mnogobrojnim izvorima čiste planinske vode koji na mnogim mjestima formiraju skokove u vidu vodopada. Predstavlja jedno od najljepših mjesta za izletnički i lovni turizam, te uz svjež vazduh i netaknutu prirodu dovodi do toga da ko jednom posjeti Vučju planinu obavezno se ponovo vraća.

Poznata je i po tome, što se na njoj dugi niz godina održava turističko-privredna manifestacija ”Ovnovijada”, koju posjeti oko 10.000 ljudi, a u sklopu koje posjetioci mogu uživati u tradicionalnim borbama ovnova, izložbama mliječnih proizvoda tog kraja, takmičenju u starim disciplinama kao što su nadvlačenje konopca, skok u dalj, košenje trave i drugo.

ZTC “BANJA VRUĆICA”

Novosti

U neposrednoj blizini grada Teslića, na nadmorskoj visini od 230 m, skladno uklopljena u predivno prirodno okruženje šume i bujnog zelenila, sa izvorima termomineralnih voda jedinstvenih karakteristika koje ju čine pogodnom za liječenje i prevenciju raznih kardiovaskularnih i fizijatrijsko-reumatoloških oboljenja nalazi se ZTC Banja Vrućica koja predstavlja najpoznatiji i najposjećeniji turistički lokalitet na teritoriji opštine Teslić.

Sa četiri hotela ukupnog kapaciteta od 1000 ležaja, velsnes centrom, kongresnim dvoranama opremljenim najsavremenijom opremom, terenima za tenis, košarku i fudbal, te uređenim parkovima i stazama za šetanje u ukupnoj dužini od 7 kilometara.

Kompleks Banje Vrućice prostire se na površini od 740.000 m², što ga čini najvećim turističkim kapacitetom u Bosni i Hercegovini. Banja Vrućica sa svojim prirodnim ambijentom, širokim spektrom i visokim kvalitetom zdravstveno-turističkih usluga, te stručno i ljubazno osoblje garantuju zadovoljstvo za svakog posjetioca.

SRC “HAJDUČKE VODE”

Novosti

Sportsko-rekreacioni centar Hajdučke vode, smješten u podnožju planine Borja, na nadmorskoj visini od 810 metara. Udaljen je svega 23 km od Teslica i 60 km od Banjaluke. Nalazi se na atraktivnoj lokaciju u srcu borove šume što ga čini i vazdušnom banjom, jedinstvenom u okolini.

Centar raspolaže sa igralištem za veliki i mali fudbal, košarku, rukomet, kongresnom dvoranom, trim kabinetom, salom za vježbanje i mnogobrojnim stazama za šetanje i vožnju biciklom.

HRAM PRESVETE TROJICE

Novosti

Spomen hram “Presvete Trojice” u Tesliću je po svojim dimenzijama i arhitekturnim rješenjima monumentalno zdanje, te kao takav predstavlja najreprezentativniji objekat na ovim prostorima. Unutrašnjost hrama krasi mermerni ikonostas, rađen po ugledu na ikonostas zadužbine Karađorđevića u crkvi Sv. Đorđa na Oplencu i ističe se jedinsvenim dekoracijama u pozlati i klesanom kamenu.

Jedan je od najvećih hramova u Republici Srpskoj i podignut kao spomen hram za poginule borce sa područja opštine Teslić čija su imena upisana na dvije kamene ploče, koje se nalaze u priprati crkve. Ikone su rađene u tehnici mozaika. Na hramu se nalazi 11 pozlaćenih krstova, a kupola je manja samo od one na hramu Sv. Save u Beogradu.

CRKVA BRVNARA

Novosti

Crkva brvnara posvećena Uspenju Presvete Bogorodice nalazi se u naselju Vrućica i rekonstruisana je na mjestu nekadašnje bogomolje koja datira iz 1642. godine. Rekonstrukcija je obavljena na način da je zadržan prvobitni izgled, a postavljena su i vrata stara četiri vijeka sačuvana od prve crkve na kojima se nalazi brava starosti 370 godina, koja i danas funkcioniše. Prvobitna crkva je sagrađena za samo jednu noć jer tadašnje turske vlasti i travnički vezir nisu dozvoljavali da Srbi grade velike bogomolje, već samo onolike kolike se mogu napraviti za jedan dan.

SVETIŠTE KONDŽILO

Novosti

Svetište Kondžilo koje se nalazi u Komušini udaljeno je od grada Teslića 20 kilometara u pravcu Blatnice. Svake godine na blagdan Velike Gospe ili “Gospojinu”, preko 20.000 posjetilaca iz čitavog svijeta dolaze na ovo mjesto da bi kroz procesiju pratili sliku Gospe Kondžilske za koju se vezuju mnogobrojna čuda.

Samo Kondžilo je uzvišenje obraslo listopadnom šumom na čijem se vrhu nalazi prostran proplanak gdje se dogodilo prvo čudo Gospe Kondžilske. Kondžilo je već preko dvije stotine godina mjesto hodočašća, u prvom redu katolika, ali i vjernika pravoslavne i islamske vjere i kao takvo predstavlja jedinstveno svetište u regionu.

STEĆCI VOJVODE MOMČILA

Novosti

Stećci Vojvode Momčila, sastoje se od tri velike nekropole koje po narodnom predanju pripadaju vojvodi Momčilu, njegovoj supruzi i njihovom djetetu. Predstavljaju izuzetno očuvane nekropole kakve se ne mogu sresti u našem okruženju.

PRINCIPOVO VRELO

Novosti

U mjestu Pribinić kod Teslića nalazi se izletište Principovo Vrelo.Zanimljive priče prate ovo vrelo koje kažu da je poznati revolucionar Gavrilo Princip rado dolazio u Pribinić, posjećujući ovo vrelo s kojeg je vodu pio i na kojem se sa svojom draganom koja je učiteljica bila u ovom selu umivao. Vjerovatno su izlete pravili do Klupa gdje su mogli jesti uzrele trešnje kojih je ovdje u izobilju bilo.

Atrakcije / Pećina Rastuša

Novosti

Ukoliko ste istraživačkog duha možete se zanimati speleologijom u pećini Rastušnica koja se nalazi u blizini pećine Rastuša te u pećini Očauš. Za one više sportskog duha moguće je bavljenje sportskim lovom i ribolovom dok za one prave avanturiste rezerviran je paraglajding na planini Očauš.

Događaji

Od manifestacija koje vam mogu privući pažnju su svakako Teslićko kulturno-zabavno ljeto, Sajam rukotvorina, Muzički festival „Naša stvar“, Ovnovijada, Cicvarijada, Fišijada, jednostavno svako može naći nešto za sebe.

Izvor / teslic online

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme