Rastusa

Novosti

Zbog nedostatka sirovine otkazuje milionske poslove

Teslićka "Destilacija" zbog nedostatka sirovine otkazuje milionske poslove

Novosti iz okoline / 01. 03. 2018

Novosti

Zbog nedostatka sirovine, odnosno destilacionog drveta, "Destilacija" iz Teslića zaustavila je jedan proizvodni blok, a već danas bi trebalo da bude ugašen i drugi, što će za posljedicu imati otkazivanje višemilionskih ugovora s inostranim partnerima.

Kako tvrde u ovom privrednom društvu, "Šume Republike Srpske" osnovni ugovor iz prošle godine ispoštovale su oko 60 odsto, i od sto hiljada metara kubnih drveta isporučeno im je svega oko 60.000.

Ovaj osnovni ugovor u prošloj godini je revidiran i JP "Šume RS" tada se obavezalo da će "Destilaciji" iz Teslića isporučiti 80.000 metara kubnih drveta uz obećanje svima da će taj ugovor ispoštovati 100 odsto.

"Ni taj revidirani nije ispoštovan. Tek nešto oko 70 odsto. Od oktobra radimo sa pola kapaciteta, nadajući se da ćemo pregurati zimu, ali nismo uspjeli jer nemamo sirovina. Šteta je neprocjenjiva. Moramo otkazati milionske ugovore s ino-partnerima, i ona je već nastala. Sad moramo zahladiti postrojenja. Šamotna je opeka, dilatacije su tu i ja ne smijem ne razmišljati o posljedicama, jer nije predviđeno i planirano gašenje postrojenja, pogotovo u zimskom periodu", rekao je Novo Škrebić, direktor HI "Destilacija" iz Teslića.

Zbog gašenja postrojenja, oko 300 radnika otići će kućama, a samo mali dio njih nastaviće da dolazi na posao zbog održavanja, ali, kako kaže Škrebić, on zbog toga ne osjeća bilo kakvu odgovornost.

"Jednostavno nemamo sirovina i nemamo uslova za rad", naglasio je on, dodajući da se radi o vrlo nekorektnom odnosu i pored toga što za destilaciono drvo plaćaju najveću cijenu u Evropi.

Sa druge strane, u JP "Šume RS" kažu da je HI "Destilacija" iz Teslića prošle godine isporučena sva raspoloživa količina destilacionog drveta, te da će čim vremenski uslovi to dozvole intenzivirati isporuku prema tom kupcu.

"Zbog loših vremenskih uslova i nemogućnosti izvođenja radova, u organizacionim dijelovima Javnog preduzeća obustavljen je rad, pa samim tim i proizvodnja šumskih drvnih sortimenata. Iz istog razloga došlo je do problema u isporuci šumskih drvnih sortimenata i ostalim kupcima. U onim organizacionim dijelovima gdje postoje zalihe, istima je onemogućen pristup zbog velike količine snijega i nepristupačnih puteva", rekli su nam juče u JP "Šume RS".

O problemima s isporkom sirovine "Destilaciji" iz Teslića bilo je riječi i polovinom prošle godine, kada je Željka Cvijanović, premijer RS, nakon posjete ovoj fabrici rekla da će Vlada RS zauzeti stav i tražiti informacije od JP "Šume RS" zbog čega se ugovori ne poštuju. Tada je, prema nezvaničnim informacijama, iz "Šuma RS" stiglo obećanje da će revidirani ugovor, koji se odnosi na isporuku 80.000 metara kubnih, biti ispoštovan 100 odsto, međutim od toga nije bilo ništa.

Izvor / Nezavisne

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme