Rastusa

Novosti

Pojasevi i na zadnjim sjedištima

Vozila bez pojaseva neće proći tehnički pregled

Novosti / 22. 04. 2012

Novosti

Vlasnici automobila u RS, koji iz nekog razloga nemaju sigurnosne pojaseve na zadnjem sjedištu, mogu ih ugraditi na bilo kojem auto-otpadu i to po cijeni od oko 20 KM.

Oni će ubuduće, po nalogu MUP-a RS, biti vraćani sa tehničkog pregleda ukoliko ne budu imali pojaseve na zadnjem sjedištu, tako da će kontrole i u tom segmentu biti oštrije.

Prema procjenama, u RS ima nekoliko hiljada vozila kod kojih su ti pojasevi demontirani ili je vršena prenamjena vozila, a čiji vlasnici će svakako rizikovati da dobiju novčanu kaznu ukoliko budu prevozili putnike na zadnjem sjedištu, a koji ne budu mogli da vežu sigurnosni pojas.

Kroz prste će biti progledano samo kod starijih vozila koja fabrički nemaju ugrađene pojaseve na zadnjem sjedištu, ali policija RS još nema podatke koji je to tip i godište vozila, dok će ostali imati nultu toleranciju.

Naime, policija RS je juče, u okviru akcije "Produžite liniju života, vežite pojas", počela s oštrim kontrolama i kažnjavanjem vozača, suvozača i putnika na zadnjem sjedištu vozila, koji ne budu vezivali sigurnosni pojas, ali i vozača koji budu prevozili djecu bez sigurnosnih sjedalica.

Vlasnici će ubuduće biti vraćani sa tehničkog pregleda ukoliko ne budu imali pojaseve na zadnjem sjedištu

Zoran Sredić, glavni saobraćajni inspektor MUP-a RS, rekao je da će se tokom akcije ići sa nultom tolerancijom osim u slučajevima kada vozila nemaju fabrički ugrađene pojaseve na zadnjim sjedištima.

"To su vozila starije proizvodnje koja ulaze u oldtajmere. Podatke za to do koje godine proizvodnje i za koju vrstu vozila nije bila zakonski predviđena tvornička ugradnja pojaseva na zadnjem sjedištu će nam dostaviti agencija koja se bavi praćenjem rada tehničkih pregleda", rekao je Sredić. On je naveo da još ne znaju kako će riješiti problem sa tim vozilima, ali da će to znati kada dobiju podatke. Inače, do 1982. godine vozila proizvedena u Evropi nisu morala imati sigurnosne pojaseve na zadnjem sjedištu, što je kasnije uvedeno standardima ECE pravilnika.

"Ne znamo da li će i oni morati ugraditi pojaseve ili nešto drugo, to ćemo odlučiti", rekao je on i dodao da vozači koji budu sami u vozilu, a na zadnjem sjedištu nemaju pojaseve neće biti kažnjeni, jer su sankcije predviđene samo za vozače i suvozače, odnosno putnike koji ne koriste pojaseve u vozilu. Prema njegovim riječima, policija je juče kontaktirala sa predstavnicima organizacija koje se bave tehničkim pregledima i njima je rečeno da vozila koja na zadnjim sjedištima ne budu imala ispravne uređaje za vezivanje ili koji su demontirani, vraćaju sa tehničkog pregleda.

"Do sada vjerovatno nisu obraćali toliku pažnju, mada su to trebalo da rade", rekao je Sredić.

Drago Talijan, direktor Centra za motorna vozila Banjaluka, rekao je da stanice za tehnički pregled, prema Pravilniku o uređajima i opremi koju moraju imati vozila i uslovima koje moraju ispunjavati na putevima, vrše preglede i posjedovanja sigurnosnog pojasa na zadnjem sjedištu vozila.

Kroz prste će biti progledano samo starijim vozilima koja fabrički nemaju ugrađene pojaseve na zadnjem sjedištu

"Međutim, realno govoreći do sada to i nije bilo predmet stoodstotne pažnje", rekao je on. Pored toga, oni koji imaju potrebu da ih ugrade, to mogu učiniti u gotovo svim auto-otpadima. Tako su nam u Auto-otpadu "Marić" iz Laktaša kazali da imaju pojase za zadnja sjedišta na automobilima, te da njihova cijena zavisi od tipa i modela automobila.

"Uglavnom, cijena zajedno sa ugradnjom ne bi prelazila 20 KM, jer je to pojas na zadnjem sjedištu i zaista ga je lako postaviti", rekli su u ovom auto otpadu. Isto su nam kazali i u banjalučkom Auto-otpadu "Saša", navodeći da je cijena jednog pojasa za zadnje sjedište prosječno 10 KM.

"Vjerujte, majstor bi to besplatno ugradio, jer tu nema posla, zavrnete dva šarafa", kazali su u Auto-otpadu "Saša".

Napisao / nezavisne

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme