Rastusa

Novosti

Mještani Ukrinice strahuju za svoju bezbjednost

Mještani sela Ukrinica, kod Teslića, svakodnevno strahuju za svoju bezbjednost i to zbog kamenoloma koji se nalazi na putu

Novosti iz okoline / 11. 05. 2018

Novosti

Mještani sela Ukrinica, kod Teslića, svakodnevno strahuju za svoju bezbjednost i to zbog kamenoloma koji se nalazi na putu do njihovih domaćinstava. Na njihovu zabrinutost nadležni iz "Niskogradnje", u čijem je vlasništvu kamenolom, odgovaraju da posjeduju sve potrebne dozvole za rad i da razloga za brigu nema.

Nekategorisani put Gradina-zaseok Đekani nije bezbjedan za saobraćaj, tvrde stanovnici ovog dijela Ukrinice.

Razlog tome je, kako kažu, kamenolom, kroz koji jednim dijelom puta moraju proći. Zadržavanja na putu su svakodnevna, a strahuju da može doći i do odrona, što bi, tvrde, moglo biti kobno.

"Svaki dan je gora situacija. Više se radi, više se izvozi, više miniraju. Tako da se čeka svaki dan na ovom putu po 15 -20 minuta ili pola sata dok se ne očisti. Put nije bezbjedan za naše selo, a u selu je 40 domaćinstava", kaže Rajko Đekanović, mještanin Ukrinice.

Žale se i stanovnici s druge strane Gradine. Zabrinuti su, kažu, za svoje zdravlje.

Ugovor o koncesiji za eksploataciju tehničkog

građevinskog kamena na ležištu Gradina zaključili smo sa resornim ministarstvom još u aprilu 2012. godine, kažu u "Niskogradnji". Tvrde da imaju kompletnu dokumentaciju i sve potrebne dozvole. Među njima i onu ekološku.

"Kada je u pitanju put koji prolazi kroz našu parcelu, to jeste eksploataciono polje, a koji je u našem vlasništvu i nije uplanjen, stvar je naše dobre volje da mi odobravamo građanima, sa kojima imamo korektne odnose jer dosta njih radi u našem preduzeću", ističe Mario Đukić, tehnički rukovodilac GP "Niskogradnja", Teslić.

Đekanovići kažu da su se zbog ovog problema obraćali i opštinskoj inspekciji.

"Obratili smo se inspekciji za saobraćaj. Izašli su na teren nakon sedam dana i dobio sam pismeni odgovor da je put čist i godinebezbijedan za promet. To je bilo 2014. godine. Mi ne znamo kome više da se obratimo", žali se Rajko Đekanović.

S obzirom da je riječ o nekategorisanom putu, u opštinskoj inspekciji danas tvrde to nije u njihovoj nadležnosti.

"Zakonom o javnim putevima Republike Srpske definisana je kategorija puta i upravljač u zavisnosti od kategorije puta.

Članom 11 istog zakona definisano je da je upravljnjač vlasnik zemljišta. U ovom slučaju u pitanju je nekategorisani put i opštinski saobraćajni inspektor nije nadležan.

Mještani podsjećaju da ovaj put koriste i djeca. Kažu i da je ranije bilo manjih i većih oštećenja na vozilima prilikom odrona. Zbog miniranja je, kako tvrde, sve manje izvora vode za piće u ovom selu. Iz "Niskogradnje" odgovaraju da to nije tačno, jer da jeste, ekološku dozvoli ne bi imali.

Izvor / teslic danas

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme