Rastusa

Novosti

Srba pet puta manje nego 1991. godine

Prema grubim procjenama, u Federaciji BiH živi oko 150.000 Srba

Novosti / 29. 01. 2012

Novosti

Prema grubim procjenama, u Federaciji BiH živi oko 150.000 Srba, što je skoro pet puta manje nego 1991. godine, a njihov položaj je nepovoljan u političkom i ekonomskom smislu zbog čega se i oni koji su ostali odlučuju na odlazak iz ovog entiteta.

Istakao je ovo danas Sretko Radišić, predsjednik Srpskog građanskog vijeća (SGV), govoreći o položaju Srba u FBiH na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99".

"Veliki broj radno sposobnog stanovništva nije u mogućnosti da obezbijedi posao, da vrati radna prava. U starosnoj strukturi dominiraju penzioneri. Nemogućnost zaposlenja uticala je na povratak mladih. Povratnici penzioneri, koji su prenijeli svoje pravo na penziju, za 30 odsto imaju manju penziju od onih koji je primaju u FBiH. Neriješena su brojna pitanja u zdravstvenom, socijalnom sektoru, kulturi. Sve se to odražava na kvalitet života", dodao je Radišić.

On je rekao da se položaj Srba u FBiH neminovno mora povezati i učiniti zavisnim od položaja Bošnjaka i Hrvata u RS, te da se hitnom reformom političke strukture i promjenom retorike, ali i opštim ekonomskim napretkom može stvoriti povoljan ambijent u kojem će se Srbi osjećati sigurno u FBiH, a Bošnjaci i Hrvati u RS.

Naglasio je da konstitutivnost u zapošljavanju nije zaživjela kako treba, zbog čega se Srbi povratnici odlučuju da ponovo odu.

Napomenuo je da u ministarstvima poljoprivrede i prometa FBiH nema zaposlenih Srba, dok je veoma niska zaposlenost u "BH pošti", "Željeznicama FBiH", "BH Telecomu" i "Elektroprivredi", a u državnim službama kantona i opština najbolji rezultati su u policiji, a najlošiji u zdravstvu, obrazovanju i komunalnim firmama.

"Bezbjednosna situacija nije više prepreka za povratak. Važno je i to što je data podrška povratku sveštenika", napomenuo je Radišić.

Istakao je da je bio ohrabrujući povratak u Glamoč, Bosansko Grahovo, Sanski Most, neka područja u Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu, ali je izostao brojniji povratak u gradove.

"U Visokom, Travniku, Bugojnu, Livnu, Konjicu ima 200 do 500 Srba, a živjelo ih je nekoliko hiljada", dodao je Radišić.

Naglasio je da se vlast u RS od početka provedbe Aneksa 7, odnosno povratka, fokusirala više na ostanak Srba nego na povratak.

Na pitanje o odnosu Srba iz FBiH prema RS, Radišić je odgovorio da je u ratu manji broj građana srpske nacionalnosti očuvao multietničnost gradova i međunarodnoj zajednici poslao poruku da je BiH najsnažnija kada njeni narodi žive u slozi i zajedništvu.

Sulejman Redžić, predsjednik "Kruga 99", kazao je da položaj Srba uveliko zavisi od politike u RS prema nesrbima, te da Srbi u FBiH nose posljedice nacionalističke politike iz RS. Dodao je da će Srbi u FBiH, pa i RS, najbolje pomoći sami sebi tako što će prestati biti tema za potkusurivanje u kontekstu antibosanske politike Srbije.

Napisao / nezavisne.com

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme