Rastusa

Novosti

Kada će gondola Borje povezati Teslić i Kotor Varoš

Od ideje da se opštine Kotor Varoš i Teslić povežu žičarom Borje nije se odustalo.

Novosti iz okoline / 16. 12. 2018

Novosti

Realizacija zamisli da se na planini Borje, na relaciji od hotela Hajdučke vode do manastira Liplje, izgradi gondola vrijedna oko 4 mil EUR, čeka na dogovor načelnika ove dvije opštine, rekao je za eKapiju direktor Agencije za lokalni ekonomski razvoj opštine Kotor Varoš (ALERK) Predrag Tešić, koji je idejni tvorac ovog projekta.

– Nakon prikupljanja podataka i razgovora sa stručnim licima napravili smo idejno rješenje gondole Borje. U Vladi RS smo dobili obećanje da će nam odobriti koncesiju. Međutim, s obzirom ne to da trasa gondole prolazi kroz teritorije Teslića i Kotor Varoša potrebno je da načelnici ovih opština potpišu protokol o saradnji i raspišu poziv za izradu projektnog rješenja. Na žalost, tu je došlo do zastoja – istakao je Tešić.

Prema idejnom rješenju planirano je da početna stanica gondole bude kod hotela Hajdučke vode, smještenog na planini Borje ili Borja na 803 metra nadmorske visine, dok bi krajna stanica bila kod manastira Liplje.

– Ideju za gondolu smo dobili upravo od igumana manastira Liplje Teofana koji nam je ispričao da su nekada monasi mlijeko sa planine spuštali u manastir "mljekovodom".

Kako ističe Tešić na ovom prostoru postoji veliki turistički potencijali koje bi gondola Borje uvezala i dodatno razvila.

– Potencijali hotela Hajdučke vode i manastira Liplje, na žalost nisu dovoljno iskorišteni, iako se hotel nalazi na atraktivnoj lokaciji, odnosno u srcu borove šume što ga čini vazdušnom banjom jedinstvenom na našem području. Dodatna pogodnost je što je u blizini i Kotor Varoša i Teslića, dok je od Banjaluke udaljen oko 60 km. Manastir Liplje je pogodan za vjerski turizam i njegova jedinstvena arhitektura ga čini jednim od najljepših sakralnih objekata u BiH – naglašava Tešić.

Dodaje i da je turističkom potencijalu ovog kraja doprinosi i blizina Banje Vrućice koja je udaljena samo 25 km.

– Zbog toga je i cilj ovog projekta da objedini i obogati turističke ponude u oblasti planinskog, banjskog i vjerskog turizma.

Potraga za investitorima

Projekat Gondola Borje je predstavljen na Sarajevo Biznis forumu prošle godine i, kako Tešić ističe, investitori su prepoznali potencijal ove ideje.

– Magistralni put i blizina velikih gradova, odnosno Banjaluke, Teslića i Doboja, vjerski turizam manastira Liplje i zdravstveni turizam Banje Vrućica, te atraktivna priroda, garancija su da bi ova investicija bila isplativa.

Direktor ALERK-a nam kaže da prema informacijama koje su dobili od projektantskih kuća, na osnovu iskustva izrade sličnih projekata u regionu, opštine bi trebalo da investiraju oko 60.000 KM u izradu projekta.

– Nakon kompletiranja dokumentacije raspisali bi javni poziv za dodjelu koncesije zainteresovanim investitorima. Naša saznanja su da je za slične projekte investitorima bilo potrebno oko milion evra po 1 km.

S obzirom na to da je predviđena dužina gondole oko 4 km, investicija bi bila vrijedna oko 4 mil EUR

Izvor / teslic online

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme