Rastusa

Novosti

Vitkovci: Obezbijeđeno kontinuirano snabdijevanje vodom

Lokalni vodovod u Vitkovcima spojen je na rezervoar vode u Gornoj Radnji koji je izgrađen u sklopu FISCHE projekta

Novosti iz okoline / 29. 07. 2020

Novosti

Zahvaljujući incijativi Savjeta mjesne zajednice Vitkovci i načelnika opštine Teslić Milana Miličevića dugogodišnji problem redukcije vode u ljetnom periodu lokalnog vodovoda u ovom mjestu sada je riješen.

Lokalni vodovod u Vitkovcima, koji je dug niz godina imao problema sa vodosnadbijevanjem korisnika u ljetnom periodu, spojen je na rezervoar vode u Gornoj Radnji koji je izgrađen u sklopu FISCHE projekta, te na ovaj način je obezbjeđeno kontiunuirano snadbijevanje vodom mjesne zajednice Vitkovci, ali i dijela susjednih mjesnih zajednica Donja Radnja i Cerovica koji koriste lokalni vodovod u Vitkovcima.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević kaže da je ovo jedan od onih lokalnih seoskih vodovoda koji imaju problem u toku ljetne sezone sa nedostatkom dovoljne količine vode.

"Dobrom aktivnošću je napravljen plan da se premosti ovaj rezervoar sa sistemom gradskog vodovoda, tzv. podsistemom Čečava, tako da u momentima kada padne nivo vode sa ovog vodovoda aktivira se proces punjenja vodovoda iz sistema gradske vode. Na taj način je obezbjeđen kontinuitet snadbijevanja preko 700 domaćinstava. Jedna jako dobra ideja koja je uspješno realizovana. Ovakve probleme ima čitav niz mjesnih zajednica sa lokalnim vodovodima. Ovakav sličan način rješavanja problema može da se riješi u nekoliko mjesnih zajednica, to smo pokušavali i ranije da uradimo, ali nije bilo dogovora i saglasnosti sa Savjetima mjesnih zajednica, kao što je mjesna zajednica Buletić i ovo je primjer i za ovu mjesnu zajednicu i za još neke da se na ovaj način može rješiti ovaj problem. Postoje i one mjesne zajednice gdje se to ne može riješiti na ovaj način jer je primarni vod jako daleko i oni će se rješavati na sasvim drugi način." – rekao je Miličević.

On takođe ističe da čitav projekat vodosnadbijevanja koji je uveliko u toku svih ovih godina u Tesliću se nastavlja, te da je ovo jedan mali projekat koji je svakako značajan, ali da su tu i neki veliki projekti.

"To je projekat renoviranja vodozahvata u Studencima i veliki grant od Češke razvojne agencije i Češke Vlade od skoro 5 miliona KM koji kreće u realizaciju naredne godine, a tu je i podsistem Čečava i kreditna sredstva koja su tek sada postala operativna i ide se u proces javne nabavke za izbor izvođača radova sekundarne vodovodne mreže za čečavski kraj. To je veliki posao i on će trajati, ali je on sada u realizaciji. Nažalost izgubljene su dvije godine zbog neodgovornog ponašanja odbornika skupštinske većine koji nisu prihvatili kreditno zaduženje ranije, inače bi to već bilo završeno." – naglašava Miličević.

Nikola Stokić, predsjednik mjesne zajednice Vitkovci kaže da je za ovu mjesnu zajednicu ovo velika stvar jer više neće biti redukcija.

"U prvobitnoj varijanti Vitkovci nisu bili u obuhvatu FISCHE projekta. Zahvaljujući načelniku koji je prepoznao da i ova mjesna zajednica ima tu potrebu uspjeli smo da to stavimo u obuhvat FISCHE projekta. Narod je zadovoljan jer više neće biti redukcija ljeti jer se dešavalo da dan imamo vodu, a dan nemamo, što je imalo negativne posljedice na funkcionisanje kućnih instalacija, cjevovoda i sada je konačno riješeno, te stvari se više neće dešavati." – rekao je Stokić.

Milenko Bagić, tehnički direktor preduzeća "Rad" a.d. Teslić – vodovod i kanalizacija kaže da sistem funkcioniše tako što gradski vodovod isporučuje vodu lokalnom vodovodu u Vitkovcima, koju oni dalje distribuišu. Voda dolazi pumpnim sistemom iz grada u rezervoar koji se nalazi u Gornjoj Radnji, odakle slobodnim padom dolazi do rezervoara Vitkovci cjevovodom dužine 5 km.

Ratko Vidić, mještanin Vitkovaca navodi da je ovo velika stvar za mještane ovih mjesnih zajednica jer je u zadnjih 10 godina u ljetnom periodu bilo problema sa snadbijevanjem vodom, a sada će biti redovna isporuka vode i manje kvarova.

U sklopu FISCHE projekta je podsjećamo izgrađeno 11 rezervoara za vodu u čečavskom kraju zajedno sa preko 60 km primarnih vodova, dok izgradnja sekundarne mreže kasni već dvije godine zbog opstrukcije finansiranja radova od strane skupštinske većine. Spajanje postojećeg lokalnog vodovoda u Vitkovcima dokaz je da je i za ostala sela čečavskog kraja voda sa postojećih 11 rezervoara mogla do danas biti sprovedena do domaćinstava da nije bilo pomenute opstrukcije.

Izvor / mojteslic info

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme