Rastusa

Novosti

Proslava Svetog Save

Uskliknimo s ljubavlju Svetitelju Savi

Novosti / 30. 01. 2012

Novosti

Prepuna skolska sala u Cecavi

U čast prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja Svetog Sava, na njegov dan, u hramovima širom Republike Srpske održane su liturgije a u prosvjetnim ustanovama svečane akademije i priredbe.

Novosti

Jutarnja liturgija / Crkva u Rastusi

Tako je i u našoj Rastuši u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u jutarnjim časovima održana sveta liturgija koju je služio protojerej-stafrofor Nedeljko Prišić, nakon koje su djeca recitovala pjesme o Svetom Savi. U 13 časova u Osnovnoj školi "Jevrem Stanković" u Čečavi održana je Svetosavska akademija uz prisustvo mnogobrojnih gostiju, roditelja, učenika i radnika škole. Nastupile su: horska, folklorna, dramska i recitatorska sekcija.

Novosti

Lomljenje slavskog kolaca

A ko je bio Sveti Sava? Sveti Sava je bio prvi srpski arhiepiskop, svetitelj I prosvetitelj. Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana nemanje, kršten kao Rastko, a kada se zamonašio uzeo je ime Sava. Zajedno sa ocem Stefanom zamonašenim kao Simeon, Sveti Sava je osnovao Hilandar i izgradio još 14 manastira postajući tako ktitor prve srpske duhovne zajednice na Svetoj Gori. Savina uloga u mirenju zavađene braće Stefana i Vukana ostala je upamćena kao trajna opomena Srbima da im je izmirenje jedini način opstanka. Pored Srba, Svetog Savu slave i drugi pravoslavni narodi: Rusi, Bugari I Grci. O Svetom Savi postoje mnoge priče, anegdote, ali je narod ispreo i svoje legende. Sveti Sava je putujuće božanstvo, putuje po srpskim zemljama, zavodi red i blagostanje, uči narod kako da ore, kopa, kovače da kuju gvožđe, kako se sadi loza, kako dobija vino. On je đavolu oduzeo sunce, slijepom povratio vid, bolesnicima vraćao zdravlje, razgovarao sa životinjama…Dodirom njegove štake potekla bi voda iz kamena, otvarao zaključana vrata i spasavao ljude od đavolje vlasti. 27. januara u 67-moj godini života ispustio je svoju svetiteljsku dušu i vjenčao je sa vječnošću. Čuvajmo Svetosavlje kao zjenicu oka, jer je ono naša prošlost, sadašnjost i budućnost. Sa tom vjerom, svako 27. januara ustanimo, iz dubine srca i uma, heruvimski, jednodušno I složno USKLIKNIMO S LJUBAVLJU SVETITELJU SAVI.

Novosti

Skolski folklor

Napisao / Natasa Stojanovic-Mastilovic

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme