Rastusa

Novosti

Porodilište u Tesliću

Ima li nade da se ponovo otvori?!

Novosti / 12. 05. 2012

Novosti

U prosjeku oko 400 trudnica iz Teslića se porodi u toku jedne godine. Da bi se porodile one moraju ići u dobojsku bolnicu "Sveti Apostol Luka" a nekada su to mogle i u teslićkom Domu zdravlja "Sveti Sava". Ako uzmemo u obzir da Teslić ima i jako udaljena sela od samog centra grada, zatim put do Doboja, mjesto porođanja većini žena predstavlja dodatno opterećene pred porod. Neke moraju preći čak 100 km da bi se porodile.

Teslić sa preko 50. 000 stanovinka ostao je bez porodilišta još 2002. godine kada je porodilište zatvoreno prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti koji nije dozvoljavao rad porodilišta, ako nije udaljeno više od 40km od bolnice u kojoj već postoji porodilište. U istim okolnostima, Derventa je uspjela zadržati svoje porodilište, ali Teslić nije.

Prema riječima pedijatrice dr. Željke Miličević, možda je u tom periodu i postojao neki modus da se porodilište ostane otvoreno, ali tadašnjim razmišljanjem menadžera porodilište je ipak zatvoreno.

- Nemamo stručnog kadra i to je veliki problem, jako mnogo se izgubilo na tom područiju. Da je neko ranije razmišljao o tome, i pristupio problemu onako kako treba i kako struka zahtijeva do sada bi dva ginekologa već trebala da završavaju specijalizaciju, a nažalost još nijedan nije na specijalizaciji niti se priča o tome da odu na specijalizaciju, rekla je Miličević.

Ona navodi da pored ovog problema imamo i problem babica koji bi se vjerovatno mnogo lakše riješio ali je problem koji isto tako postoji. Zatim, tu je i problem prostora porodilišta o kojem niko ne razmišlja kada priča o porodilištu.

- U prostoru nekadašnjeg porodilišta trenutno je smješteno dječije odjeljenje pedijatrija, vakcinacije i sav taj dio porodilišta je adaptiran u te svrhe. Znači da bi se otvorilo porodilište moramo da razmišljamo i o novom prostoru. To je jedan dodatni problem. Ovom pitanju mora što hitnije pristupiti. Finansije jesu problem, ali manji problem i uz neku akciju lokalne vlasti, ministrstva i fonda i naravno dobrog rukovodstva Doma zdravlja taj problem bi mogao i mora da se riješi na adekvatan način.

Koliko je lakše kada je bilo otvoreno porodilište u Tesliću govori nam i slučaj Teslićanke Nade Markočević.

- Prvo dvoje djece sam rodila u Tesliću jer je tada postojalo porodilište. Kada sam trebala da se porodim po treći put, morala sam ići u Doboj. Mogu vam reći da nije bilo ni malo lako. Stalno mi je u glavi bilo kako na vrijeme preći te kilometre. Ranije nisam imala tih problema, nažalost porodilišta u Tesliću više nema, kaže Markočević.

Direktor Doma zdravlja "Sveti Sava", Goran Grandić nije želio da daje izjave o ovom problemu.

Nada za ponovo otvaranje porodilišta postoji, ali osim retorike političara, mora postojati i konkretna akcija političara. Novim izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, ponovo je dozvoljeno da i Teslić može imati porodilište, ali na tom pitanju nikad nije ništa ozbiljno rađeno.

Napisao / SRNA

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme